ZETApress

hírportál

Rekordév Pakson

Az erőmű és környezeteBiztonsági és termelési rekord volt tavaly a Paksi Atomerőműben. Működésének 30 éve alatt még sosem állított elő annyi villamos energiát az MVM Paksi Atomerőmű Zrt, mint 2015-ben ? tudtuk meg délelőtt az Ybl Miklós téri Várkert Bazár III. emeleti vetítőtermében.

A négy blokk összesen 15 ezer 834,4 GWh-t termelt, ami a teljes hazai villamosenergia-szükséglet 36,2 százalékát tette ki. Idén az atomerőmű már az új, 15 hónapos üzemeltetési ciklussal működik ? hangzott el a délelőtti sajtótájékoztatón, melyet dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója vezetett.

Rekord évet tudhat maga mögött a Paksi Atomerőmű, 2015-ben ugyanis több villamos energiát állított elő, mint eddigi működése során bármikor. Ezzel a négy blokk a hazai villamosenergia-igény 36,2 százalékát fedezte, míg az itthoni termelés 52,7 százalékát adták. ? Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az MVM Csoport legnagyobb és hazánk energiaellátása szempontjából legfontosabb társasága. Meggyőződésem, hogy Magyarország egyetlen atomerőművét, amelynek hatékony működése az olcsó áram garanciája, egyedül az MVM tudja igazán stabilan, biztonságosan és sikeresen üzemeltetni ? hangsúlyozta Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatósági elnöke.

? Az atomerőmű egyik legfontosabb tavalyi célkitűzése a működés biztonságának megtartása és további növelése volt, amelyet maximálisan teljesítettünk, erről tanúskodik a két év alatt 10%-ot erősödött, 2015-ben már 84%-osnak mért biztonsági kultúra index is ? mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. ? Munkatársaink és partnereink biztonság iránti elkötelezettségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a Paksi Atomerőműben 2015-ben sem történt a nemzetközi INES-skála besorolása szerinti 1-es, vagy annál magasabb biztonsági kategóriájú esemény, a nullás, vagyis legalacsonyabb szintű jelentésköteles eseményből pedig mindössze 15 fordult elő a tavalyi év során, ami szintén rekordnak tekinthető. Az elmúlt néhány évben határozottan csökkenő tendenciát mutat a kollektív dózis értéke is, ami az eltelt öt év alatt lényegében megfeleződött. A tavalyi év végén bevezetett 15 hónapos üzemeltetési ciklustól ezen tendencia megerősödését, és az összegzett sugárterhelés további jelentős csökkenését várjuk, ami vállalatunk biztonsági kultúrájának ismeretében teljesen reális elképzelés ? ismertette az atomerőmű legfontosabb mutatószámait a vezérigazgató.

? Tovább folytatva a rekordok sorát: a tavalyi évben az atomerőmű teljesítmény-kihasználása 90,4%-os volt, ezzel pedig dobogós helyen állunk a hasonló nukleáris blokkok rangsorában. A teljesítmény-kihasználás ezen foka, illetve a termelési rekord természetesen gazdasági eredményeinken is megmutatkozik: több mint 4 milliárd forinttal magasabb lesz adózás előtti eredményünk, mint ahogyan azt korábban terveztük. Mindezzel újra azt igazoltuk, hogy egy atomerőműben csak biztonságosan lehet kiemelkedően termelni ? tette hozzá Hamvas vezérigazgató.

A biztonságos működésre további garanciát jelent majd, hogy az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) február közepétől újabb vizsgálatot végez el a Paksi Atomerőműben. A WANO legutóbbi vizsgálata még 2014 novemberében ért véget, akkor a szakértőkből álló bizottság megállapította, hogy a Paksi Atomerőmű működése megfelel a nemzetközi elvárásoknak, biztonságos üzemeltetése pedig garantált. Ugyancsak a biztonságos működés fenntartását szolgálja, hogy folytatódik a fukusimai balesetet követően lefolytatott célzott biztonsági felülvizsgálat (CBF) által leírt intézkedések végrehajtása. Ez a program 2018-ra fejeződik majd be.

A biztonságosság és hatékonyság növelése folyamatos célkitűzés az atomerőmű számára, ennek jegyében az idei évben megkezdődik a dízelgenerátorok üzem-közbeni karbantartásának bevezetése, illetve a turbinák rekonstrukciója is. Ezen munkálatok eredményeként tovább fog javulni a Paksi Atomerőmű nemzetközi szinten is kimagasló rendelkezésre állása, ezzel együtt pedig növekedni fog az olcsó és környezetkímélő módon megtermelt villamos energia mennyisége.

A Paksi Atomerőmű a biztonság mellett továbbra is szem előtt tartja a gazdaságos és környezetkímélő üzemelést. Ennek fejlesztése érdekében a tavalyi év végén ? az Országos Atomenergia Hivatal engedélye nyomán ? megkezdődött a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetése, amelynek eredményeként a reaktorok szétszerelésére az eddigi 11 hónapnyi üzemelés helyett 14 hónapnyi üzemelés után kerül sor. Ez már az idei évben azt jelenti, hogy az eddigi négy főjavítás helyett csak három lesz. A 15 hónapos üzemelési ciklus nem jelent biztonsági és műszaki kockázatot, ugyanakkor számos előnnyel jár, pl. csökkenni fog a kollektív dózis, csökken a nagy igénybevételt jelentő blokkleállások és -visszaindulások száma, csökkenni fog továbbá a kiégett fűtőelemek, és a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladék mennyisége is.

A Paksi Atomerőmű tavaly év végén beadta engedélykérelmét a 3. blokk üzemidő-hosszabbítására, az engedélyezési folyamat várhatóan az idei évben lezárul. Megkezdődik továbbá a 4. blokk üzemidő-hosszabbítási engedélyeztetésének előkészítése is, így az atomerőmű hosszú távon garantálhatja az alacsony áron és biztonságosan előállított villamos energiát.

Szóljon hozzá!