ZETApress

hírportál

BGF-ből BGE

Rektor, államtitkár és kancellárBudapesti Gazdasági Egyetem néven működik tovább a BGF. Az ország legnagyobb, mintegy 16 ezer hallgatót képző alkalmazott tudományok egyeteme jött létre azzal, hogy 2016. január 1-jétől a korábbi Budapesti Gazdasági Főiskola alkalmazott tudományok egyeteme státuszt kapott.

A Budapesti Gazdasági Egyetem néven működő új intézményt annak ünnepi szenátusi ülésén Dr. Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára avatta fel. ? A Budapesti Gazdasági Egyetem eddig is meghatározó része volt a magyarországi felsőoktatásnak, a nemzetközi gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi, vendéglátóipari és idegenforgalmi szakemberképzésnek, számos rangos kitüntetést, minősítést tudhat magáénak. Eredményes, küzdelmes évek állnak az egyetem mögött, ám most sem szabad hátradőlni, hiszen a név kötelez. Az alkalmazott tudományok egyeteme címmel számos kihívás, kötelezettség, teendő is jár, mivel olyan professzionális képző intézménytípusról van szó, amely elsősorban a gazdasági-társadalmi igények kielégítésére, a tudás hasznosítására fókuszál ? emelte ki beszédében az államtitkár.

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) külkereskedelmi, pénzügyi-számviteli, valamint idegenforgalmi és vendéglátóipari területen összesen 11 alap-, egy osztatlan és nyolc mesterképzési szakon képez hallgatókat. Emellett 5 alapképzési szakon duális képzést folytat, idegen nyelvű képzésen pedig négy alap- és három mesterszakon tanulhatnak hallgatói. A BGE továbbá tudományos diákkört és szakkollégiumot is működtet. ? A BGE elődjei ? köztük az 1857-ben alapított Pesti Kereskedelmi Akadémia ? iskolateremtő hagyományaira alapozva küldetésünk, hogy intézményünk a kelet-közép-európai felsőoktatási térség meghatározó üzleti alkalmazott tudományok egyetemévé fejlődjön. Mindezt nemzetközi versenyképességünket növelve, a gyakorlatorientált képzés fejlesztése érdekében a vállalkozásokkal való hagyományosan jó kapcsolatainkat erősítve, élményalapú, a 21. század kihívásainak megfelelő tanulási környezetet kínálva, társadalmi felelősségünket nem felejtve kívánjuk elérni ? hangsúlyozta Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja.

Az alkalmazott tudományok egyetemi címet az az intézmény kaphatja meg, amely legalább négy alapképzési szakon és két mesterszakon jogosult képzésre, valamint az oktatóinak, kutatóinak legalább 45 százaléka rendelkezik tudományos fokozattal. A feltételek közé tartozik az is, hogy képzéseit képes idegen nyelven folytatni az általa indított szakok egy részén, legalább két szakon duális képzést folytat, valamint tudományos diákkört működtet. ? A Budapesti Gazdasági Egyetem létrejötte olyan örömteli változást jelent intézményünk életében, amelyet értékeink változatlanságának köszönhetünk. A gyakorlatorientált szemlélet, a munkaerő-piaci igényeket követő, azokra érzékenyen reagáló oktatási kultúra mindig is meghatározta, és a jövőben is meghatározza majd a BGE szellemiségét. Célunk, hogy az egyetem nyújtotta oktatási, tudományos lehetőségek kihasználása mellett megőrizzük és tovább erősítsük partnerkapcsolatainkat a munkaerő-piaci szereplőkkel. A nemzetközi oktatási rendszerhez illeszkedő, abban ismert és elismert alkalmazott tudományok egyetemi státusz megszerzésével a BGE a jövőben tovább erősítheti hazai és nemzetközi jelenlétét, pozícióját ? mondta Sándorné Dr. Kriszt Éva, a BGE rektora.

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE logóMagyarország legnagyobb, mintegy 16 ezer hallgatót képező alkalmazott tudományok egyeteme a Budapesti Gazdasági Egyetem, amelynek története jogelőd intézményei révén 1857-re, a Pesti Kereskedelmi Akadémia alapítására vezethető vissza. Az intézmény jelenlegi formája Budapesti Gazdasági Főiskola néven 2000. január 1-jén jött létre három elismert és sikeres felsőoktatási intézmény, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola és a Pénzügyi és Számviteli Főiskola integrációjával. 2011-ben a Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézete önálló karrá alakult Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg (GKZ) néven.

A BGF a 2013 és 2016 közötti időszakra elnyerte az Alkalmazott tudományok főiskolája-minősítést, majd 2016. január 1-jével Alkalmazott tudományok egyeteme-rangot kapott. A jogelőd intézményekben végzettek a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdasági élet vezető személyiségei. A Budapesti Gazdasági Egyetem küldetése, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés, a felsőfokú (felsőoktatási) szakképzés, valamint az egyéb felnőttképzés terén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási intézménye legyen.

A Budapesti Gazdasági Egyetem 2010 májusában a Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesült a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül, 2012 márciusa óta pedig ISO 9001:2009 tanúsítással rendelkezik. Az intézmény 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), amely Európa vezető felsőoktatási szervezete, míg 2012-ben a Nemzetközi Egyetemi Szövetséghez (IAU), az UNESCO felsőoktatási szervezetéhez csatlakozott. 2015 decemberében a BGF nemzetközi tanulmányok alap- és mesterképzéses hallgatói, valamint oktatói meghívott vendégként vehettek részt a Szaharov-díj strasbourgi átadóján és az azt megelőző Szaharov-szemináriumon, melyről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!