ZETApress

hírportál

Szigorodó szabályok

Rétvári BenceJanuártól a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten ellenőrzi az árubemutatókon értékesítő cégeket, miután a parlament kedden elfogadta a kereskedelmi törvény rájuk vonatkozó módosítását ? mondta Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kora délután Budán.

Az államtitkár három pontban foglalta össze a szigorítás lényegét: tilos lesz az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódó ajándék, árengedmény, vagyoni előny reklámja, kötelező lesz az ügyfélszolgálat működtetése, és nem lehet a bemutatókon hitelt kínálni a részvevőknek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégek feltöltötték a raktáraikat a karácsonyi vásárra, ezek értékesítését még a régi szabályok szerint folytathatják le, hiszen a szigorítás csak az új év első napján lép hatályba. Ezért ügyeljenek a fogyasztók arra, hogy ne dőljenek be a megtévesztésnek.

A jövőben nem lehet különlegesnek mondott, valójában egyszerű, árut csillagászati áron kínálni ? jellemezte a változást Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke, az EMMI parlamenti államtitkára, aki egyike volt a törvényjavaslat benyújtóinak. Azt is kiemelte, hogy a parlament ellenszavazat nélkül fogadta el a kereskedelmi törvény módosításában a szigorításokat.

Fontosnak tartotta, hogy elsősorban a védtelen, naiv idős embereket védi az új törvény. A tisztességtelen árubemutató szervezők ugyanis a nyugdíjasokat tartják jó vevőknek, mivel nyugdíjukból könnyen letiltható a felvett hitel törlesztő részlete. Miután a jövőben a bemutatókon nem lehet hitelt kínálni, ez a veszély megszűnik. Úgy vélte, hogy a tisztességtelen bemutató szervezők új trükköket eszelnek majd ki, de erre is reagálni fog a jogalkotás.

A kötelező ügyfélszolgálat létrehozása pedig azért fontos, mivel eddig is vissza lehetett adni 14 napon belül az árubemutatón vásárolt árut, de azt nem volt hol megtenni. Februártól ? miután ez az előírás akkortól hatályos ? a visszaadás is lehetővé válik. A törvénybe ? a Gazdasági bizottság javaslatára ? bekerült az az előírás, hogy az árubemutató szervezője köteles visszaszállítani a részvevőket arra a pontra, ahonnan elindultak. Így nem lehet zsarolni a részvevőket azzal, hogy ha nem vásárolnak, akkor ott maradnak a bemutató színhelyén ? indokolta a javaslatot.

Szóljon hozzá!