ZETApress

hírportál

Kartell Chat és engedékenység

Hogyan lehet több száz milliós bírság alól mentesülni, ha kartellbe keveredett egy vállalkozás? Milyen előnyökkel jár az engedékenységi politika a gyakorlatban? Hogyan lehet online, anonim módon megosztani egy kőkemény kartellel kapcsolatos bizonyítékokat a GVH munkatársaival? Mit tesz a GVH az engedékenységi politika hazai népszerűsítéséért?

A fenti kérdésekre kaptunk válaszokat a Gazdasági Versenyhivatal vezetőitől ? dr. Juhász Miklós elnöktől, Tevanné dr. Südi Annamária főtitkártól és Füzesi Gézától, a Felderítő Iroda vezetőjétől a mai Kartell-sajtótájékoztatón az Alkotmány utcai Konferenciatermükben. ? A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kiemelt jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek, hiszen a kartellek rendkívül káros hatást gyakorolnak az egész gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, valamint általános hatékonyságcsökkenést okozva ? mondta dr. Juhász Miklós, a GVH elnöke. Utána bemutatta az új fejlesztésű online, anonim kapcsolat-felvételi rendszerét, a Kartell Chatet és a decemberben induló engedékenységi kampányt.

? A kartellek feltárásánál a sikeres fellépés kulcsa gyakran a hallgatás megtörése, és így a döntő bizonyítékok feltárása és megszerzése. Információhoz a versenyhatóságok leghatékonyabban maguktól az érintettektől juthatnak ? ennek egyik eszköze az engedékenységi politika ? hangsúlyozta a GVH elnöke. ? A GVH megrendelésére készített kutatásból kiderül, hogy a vállalkozások ? különösen a kkv-k ? nincsenek tisztában sem a kartellezés fogalmával és annak következményeivel, sem azzal, hogy lehetőségük van abból kilépni a következmények jelentős mérséklése mellett. Ezért a GVH vezetése úgy döntött, hogy erőteljesebb, célzottabb kommunikációval, valamint egy újabb együttműködési eszközzel, a Kartell Chat-tel támogatja a vállalkozások ismereteinek bővítését és segíti a versenyjognak megfelelő üzleti magatartásuk kialakítását ? jelentette be dr. Juhász Miklós.

Füzesi Géza, a GVH Felderítő Irodájának vezetője beszámolt a GVH egy újszerű, anonim kapcsolat-felvételi rendszerének kifejlesztéséről a kartellekkel kapcsolatos kérdések megválaszolása céljából. Hasonló, névtelenséget biztosító kommunikációs rendszer a magyar versenyhatóságon kívül csak a német Bundeskartellamtnál működik. A Kartell Chat zárt, védett rendszere egy egyszerű, anonim regisztrációval biztosítja a titkos megállapodásokról információval rendelkezőknek, hogy speciális tudásukat anonimitásuk megőrzése mellett ? negatív következményektől vagy megtorlástól való aggodalmaik eloszlatásával ? oszthassák meg a GVH Felderítő Irodájának munkatársaival; ha a vállalkozásuknál nincs vagy nem kielégítően működik az ún. megfelelőségi program, megoszthassanak észlelt információt a GVH-val; feltehessenek a kartellekkel, az engedékenységi politikával és eljárással, valamint az informátori díjjal kapcsolatos bármilyen kérdést; minden esetben a GVH ugyanazon kollégájához kerüljenek, ha további kérdéseik vetődnek fel. A kapcsolat-felvételi rendszer működéséről további információ idekattintva érhető el.

Tevanné dr. Südi Annamária, a GVH főtitkára beszélt arról, hogy a GVH a versenykultúra-fejlesztés keretében mind a vállalkozások, mind a közbeszerzési pályázatok kiírói tudatosságát igyekszik növelni annak érdekében, hogy idejében ismerjék fel a kartellekre utaló jeleket. Az általános versenyjogi megfelelést ösztönző tavalyi kampány folytatásaként a versenyhatóság kommunikációs kampányt indít az engedékenységi politika népszerűsítésére december 1-jén Nem marad köztetek-szlogennel.

Szóljon hozzá!