ZETApress

hírportál

Megismételt alapkőletétel

AlapítólevélAz MVM Paksi Atomerőmű Zrt. idén októberben ünnepli alapkőletételének 40. évfordulóját. A Paksi Atomerőmű mostanra a hazai villamosenergia-termelés több mint felét biztosítja úgy, hogy közben nem bocsát ki szén-dioxidot, ami a klímaváltozás elleni küzdelem szempontjából kulcsfontosságú. Ez az erőmű, már nem az az erőmű…

? 40 évvel ezelőtt nehéz ? ma már mondhatjuk azt is, hogy bátor ? energiapolitikai döntés született. Hasonlóan bátor és jövőbemutató döntést hozott a közelmúltban a kormány a nukleáris alapú villamosenergia-termelés kapacitás-fenntartásáról, a jelenleg is üzemelő 4 blokk eredményei alapján pedig biztosak lehetünk benne, hogy jó döntés született. A Paksi Atomerőmű létrehozása és működése komoly kihívások elé állította mindazokat, akik részesei voltak a beruházás megvalósításának és a létesítmény működtetésének. A feladatokból és nehézségekből rengeteget tanultunk, ma pedig elmondhatjuk: az eddig elvégzett munka szilárd alapot biztosít a Nemzeti Energiastratégia célkitűzéseinek megvalósításához. A hazai villamosenergia-termelés több mint felét biztosító Paksi Atomerőmű a rendelkezésre álló eszközök hatékony, költségkímélő és biztonságos működtetésével a rezsicsökkentés egyik alappillére lehet ? mondta dr. Aradszki András, az NFM energiaügyért felelős államtitkára az erőmű 40. évfordulója kapcsán megtartott eseményen.

? Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az MVM Csoport legnagyobb és hazánk energiaellátása szempontjából legfontosabb társasága. A négy paksi blokk úgy termeli a legolcsóbb áramot az országban, hogy közben nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Paksi Atomerőmű a szakértői vizsgálatok szerint Európa egyik legbiztonságosabb erőműve ? emelte ki Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a jubileum alkalmából.

Alapkőletétel? A Paksi Atomerőmű a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már egy generációval fejlettebb, mint az indulásakor volt. Pusztán csak az elmúlt 10 év során végrehajtott fejlesztések évente 12, a most folyó programok további nyolcmilliárd forint többletet hoznak. A mai, régi-új alapkőletétel nem csak az elmúlt éveket és eredményeket szimbolizálja, de mutatja azt a jól megalapozott jövőképet is, amelyet az üzemidő-hosszabbítás eredményeként tudunk biztosítani a hazai energiafogyasztók számára ? mondta beszédében Hamvas István, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója a jubileumi ünnepségen, ahol felnyitották az eredeti alapkőbe zárt kapszulát, amelyet egy új alapkőbe helyezve ünnepélyesen felavattak.

A korhű beszámolók szerint a Paksi Atomerőmű eredeti alapkövét az I. Számú Reaktor kiásott gödre mellé, egy külön aknába helyezték el 40 évvel ezelőtt, hatalmas érdeklődés és számos magas rangú állami vezető, így az akkori Minisztertanács elnökhelyettese részvételével. Az októberi alapkőletételt megelőzően már folyamatosan zajlottak az építkezési munkálatok, amelyekben négyszázadnyi honvédségi erő is részt vett. Az alapkövet ? annak biztonsága megóvása érdekében ? hamarosan kiemelték a helyéről, innentől fogva azonban sorsa követhetetlen volt. Csak 1992-ben találtak rá egy raktárban, egy ismeretlen tartalmú láda felnyitásakor. 1995 óta az alapkő a Paksi Atomerőmű idén húszéves Tájékoztató és Látogatóközpontjában található, a belefoglalt, korabeli relikviákat tartalmazó urna innen tért ma vissza eredeti helyére.

Szóljon hozzá!