ZETApress

hírportál

Energiák a Vigadóban

Aradszki AndrásAz energiaszektor kihívásairól tárgyaltak a mai Energia Charta Fórum résztvevői a Pesti Vigadóban ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Az energiabiztonság és a fenntartható energiagazdálkodás szempontjából nélkülözhetetlen a nemzetközi együttműködés, amelynek elsődleges törekvése az ellátási útvonalak kockázati tényezőinek felszámolása és az energiakereskedelem támogatása ? mondta Aradszki András, az NFM energiaügyért felelős államtitkára az Energia Charta Titkárságával közösen szervezett fórumon. Az államtitkár beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaellátással kapcsolatos kihívások túlmutatnak Európa határain, ezért is szükséges a folyamatos konzultáció. Minden eszközzel törekedni kell az energiabiztonság megteremtésére tekintettel a növekvő globalizációra és az energetikailag egymásra utalt országok helyzetére.

Az energiaunió stratégiája az energiaellátás biztonságára és a megfizethető energiaárakra fókuszál. Ezeket párhuzamosan és szoros együttműködésben, közös erőfeszítésekkel szükséges megvalósítani, hiszen ez segíti leginkább az európai vállalatok versenyképességének növelését és az energiaellátással kapcsolatos kihívások mielőbbi leküzdését ? emlékeztetett Aradszki András. A legfontosabb intézkedés tehát a még hiányzó energetikai infrastruktúra kiépítése, amellyel biztosítható az interkonnektivitás, a diverzifikáció, és aminek köszönhetően a különböző külső energiaforrások egymással versenyhelyzetbe kerülhetnek. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a budapesti fórum hazánk energetikai kihívásokra reflektáló nyitottságát is bizonyítja és e rendezvénnyel Magyarország hozzájárulhat mind a Nemzetközi Energia Charta, mind pedig a közös megoldásokban érdekelt felek céljainak eléréséhez.

A fórumon az Energia Charta főtitkára, Urban Rusnák megnyitó beszédében ismertette a szervezetnek az energiaunió megvalósításában és az energiaellátás-biztonság kihívásainak kezelésében vállalt szerepét, továbbá köszönetét fejezte ki a magyar félnek az elmúlt években az Energia Charta Titkárságával folytatott aktív együttműködéséért. A május 20-21-i miniszteri konferencián elfogadott Nemzetközi Energia Charta fő célja az aláíró tagállamok közötti együttműködés megerősítése az energetika területén. A Nemzetközi Energia Charta több ? köztük angol, francia és spanyol ? nyelven is elérhető idekattintva a szervezet weboldalán.

Szóljon hozzá!