ZETApress

hírportál

Tanévnyitó a BGF-en

BGF a Markó utcábanAlkalmazott tudományok egyetemévé válhat a BGF. ? A Budapesti Gazdasági Főiskola folyamatos fejlődésre való törekvésének eredménye lehet az intézmény alkalmazott tudományok egyetemévé válása ? emelte ki dr. Solti Péter, az EMMI miniszteri biztosa délelőtt a BGF tanévnyitó ünnepségén.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Magyarország egyik legszélesebb nemzetközi kapcsolatrendszerével rendelkező felsőoktatási intézménye, amely öt kontinensen, több mint 40 országban több mint 200 külföldi felsőoktatási intézménnyel tart fenn kapcsolatot. A BGF idei tanévnyitójának vendége volt Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete, Pasi Tuominen, Finnország magyarországi nagykövete, Anne-Marie Maskay, Franciaország magyarországi nagykövetségének ügyvivője, Krisztina Márton Hodosiné, Németország tudományos, környezeti és mezőgazdasági attaséja, valamint Tran Thi Van Hai, Vietnam magyarországi nagykövetségének első titkára.

? A XXI. század legnagyobb kihívása a tudomány és a kutatás nemzetközivé válása. A világszínvonal elérése érdekében a magyar felsőoktatásnak is lépést kell tartania az uralkodó tendenciákkal, és képessé kell válnia a magyar tudomány eredményeinek megismerésére vágyó külföldiek befogadására, minőségi képzésére. Kiemelten fontos ehhez a nemzetközi intézményekkel való kapcsolatok megerősítése, és a hallgatók, oktatók külföldi mobilitásának növelése. Ebben a munkában kiemelt szerep hárul a nemzetközi színtéren is eredményes Budapesti Gazdasági Főiskolára, amely folyamatos fejlődésének újabb állomásaként Alkalmazott Tudományok Egyetemévé válhat a közeljövőben ? emelte ki Dr. Solti Péter, az EMMI miniszteri biztosa a Budapesti Gazdasági Főiskola tanévnyitóján elmondott ünnepi köszöntőjében.

? A BGF egyike volt az első intézményeknek, amelyek Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesültek, és egyike volt annak a két főiskolának, amelyek kiérdemelték az Alkalmazott Tudományok Főiskolája címet. Az Alkalmazott Tudományok Egyeteme minősítés lehetősége azt mutatja, hogy a BGF megérdemelten az ország legnagyobb, legtöbb jelentkezőt vonzó főiskolája, és egyben az egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézménye ? emelte ki a tanévnyitón Sándorné dr. Kriszt Éva, a BGF rektora, miután köszöntötte az intézménybe idén felvett több mint 5500 elsőévest, akik 4 karon, 11 alapszakon, 8 mesterképzésen és 8 felsőoktatási szakképzési szakon kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

? Dinamikus, pörgő világban élünk, amelyben viharos gyorsasággal alakulnak át gazdasági, társadalmi, politikai feltételeink. Szinte naponta jelennek meg új találmányok, amelyek átszabják az életünket. Nincs stabil tudás, egyre kevésbé beszélhetünk lineáris, egymásra épülő ismeretanyagról. Helyette asszociatív, azaz mozaikokból, építőkövekből felépülő tudásra van szükségünk. Természetesen ennek is vannak biztos pillérei, de bizonyos elemeit folytonosan cserélnünk kell a környezet kihívásainak megfelelően. Önökön múlik, hogy kihasználva a BGF által kínált tudományos, oktatási, kulturális és sportlehetőségeket, olyan mozaikokból építsék fel tudásukat, amely később a legjobb befektetésnek bizonyul karrierjük szempontjából ? fogalmazott Dr. Dietz Ferenc, a BGF kancellárja ünnepi beszédében.

A BGF-en idén szeptemberben öt alapképzési szakon (gazdaságinformatikus, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás) több mint 50 hallgató kezdheti meg tanulmányait duális képzésben. A világ egyik vezető technológiai cégénél, a Siemens Zrt.-nél nyolc elsőéves nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató 22 hét szakmai gyakorlati időt tölt majd el a tanév során. ? A Siemens számára megtiszteltetés, hogy a duális képzés területén meglévő hagyományait folytatva az idei évben a Budapesti Gazdasági Főiskola legnagyobb duális partnere lehet. Az elméleti és gyakorlati oktatás elemeit ötvöző képzési rendszer a diákok számára piacképes diplomát és naprakész szakmai ismereteket, ezáltal lényegesen jobb elhelyezkedési lehetőségeket biztosít majd ? mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Német?Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke ünnepi beszédében.

A tanévnyitón átadták a Biztos Jövő Ösztöndíjról szóló okleveleket. A BGF idén 6. alkalommal ítéli oda legtehetségesebb önköltséges hallgatóinak az Ösztöndíjat, amellyel ezúttal több mint 13 millió forint összértékű támogatást osztott ki 123, legjobb tanulmányi eredményt elérő hallgatója számára. Szintén a tanévnyitón vehették át a Köztársasági Ösztöndíjjal támogatott hallgatók az erről szóló okleveleket.

Budapesti Gazdasági Főiskola

A BGF Magyarország legnagyobb, mintegy 18 ezer hallgatót képező főiskolája 2000. január elsején a három jogelőd intézmény ? a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola ? összevonásával alakult meg. A jogelőd intézményekben végzettek, illetve az elmúlt években BGF-es oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdasági élet vezető személyiségei.

A Budapesti Gazdasági Főiskola küldetése az, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés, a felsőfokú (felsőoktatási) szakképzés, valamint az egyéb felnőttképzés terén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási intézménye legyen.

A Budapesti Gazdasági Főiskola 2010 májusában a Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesült a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül, 2012 márciusa óta pedig ISO 9001:2009 tanúsítással rendelkezik. Az intézmény 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), amely Európa vezető felsőoktatási szervezete, míg 2012-ben a Nemzetközi Egyetemi Szövetséghez (IAU), az UNESCO felsőoktatási szervezetéhez csatlakozott. A BGF a 2013 és 2016 közötti időszakra elnyerte az Alkalmazott tudományok főiskolája-minősítést.

Szóljon hozzá!