ZETApress

hírportál

Együttműködés a Kávézóban

Széleskörű szakmai összefogás indult a magyar agrártermékek exportjának erősítéséért. Cél a mezőgazdaság hatékonyságának és külpiaci versenyképességének növelése ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin az Andrássy úti Callas Kávézó és Étteremben.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárinformatikai Klaszter a kiváló minőségű magyar agrártermékek exportjának növelése érdekében. A kialakuló széleskörű szakmai összefogás elősegíti az ágazatban tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítését a nemzetközi piacokon.

Az agrárium fejlesztése, a mezőgazdasági termelés versenyképességnek és hatékonyságának növelése a magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehet. A kiváló minőségű magyar élelmiszerek és egyéb agrártermékek exportjában hatalmas potenciál rejlik, melynek kiaknázását mostantól széleskörű ágazati összefogás segíti elő. Ennek jegyében kötött stratégiai együttműködési megállapodást egymással a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve az Agrárinformatikai Klaszter.

? A magyar export volumenének növelése szempontjából az agrárium egy kiemelt ágazat, hiszen hazánk kiváló adottságokkal és nagy hagyományokkal rendelkezik a területen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és az Agrárinformatikai Klaszterrel kötött megállapodás mérföldkőnek tekinthető, hiszen így három különböző kompetenciával rendelkező szakmai szervezet tud közös erővel fellépni a magyar agrárexport fejlesztése érdekében. Célunk, hogy a lehető legtöbb magas hozzáadott értékű terméket vagy szolgáltatást előállító hazai KKV-nak segítsünk szerteágazó szolgáltatásainkkal a külpiacok meghódításában az agrárium területén is ? érzékeltette a stratégiai együttműködés jelentőségét Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Van piaci igény a magas hozzáadott értékű hazai agrártermékekre

A Magyar Nemzeti Kereskedőház komplex exportfejlesztési tevékenysége keretében, külföldi partnerhálózatán keresztül mélyreható piaci elemzéseket végez a hazai KKV-k szempontjából fontos célországokban. A felmérések eredményeként jól látható, hogy szerte a világban van igény a magas hozzáadott értékű magyar élelmiszerekre és egyéb agrártermékekre. Azonban a mennyiségi követelmények kielégítése, és a folyamatos magas minőség biztosítása érdekében szükség van az egyenként kevésbé exportképes kis- és középvállalkozások összefogására. Ebben a Kereskedőház kiváló partnerre talált a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában, mely rengeteg potenciális hazai exportőrrel áll szoros kapcsolatban. ? A Kamara alapvető feladata, hogy itthon és a nemzetközi piacokon egyaránt javítsa a magyar termékek versenyképességét, és hogy segítse exportképes tagjainak külpiacra jutását, vagy a már meglévő exporttevékenységük bővítését. A Kamara ebben számít a Magyar Nemzeti Kereskedőház együttműködésére ? mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Innovációval lehet versenyképesebb a magyar agrárium

A tavaly októberben alakult Agrárinformatikai Klaszter célja egyrészt, hogy elősegítse a technológiai fejlesztések megvalósulását a hazai agráriumban, melyek hatékonyabbá és versenyképesebbé tehetik a mezőgazdasági termelést. A Klaszter kiemelt célja továbbá, hogy a hazai fejlesztőcégek, startupok nemzetközileg is versenyképes, csúcstechnológiát képviselő agrárinformatikai rendszereket hozzanak létre. ? A hazai IT szektorban működő cégek már jelenleg is számos olyan intelligens technológiai megoldást fejlesztettek ki, melyek nemcsak a magyar agrárium számára értékesek, hanem külpiaci értékesítésre is alkalmasak. A most aláírt együttműködési megállapodás kiváló keretet biztosít arra, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház elősegítse a hazai agrárinformatikai fejlesztések nemzetközi piacra jutását ? hívta fel a figyelmet Erős Veronika, az Agrárinformatikai Klaszter menedzsere, az Agrotechfood Zrt. (Klaszter alapító cég) vezérigazgatója.

Szóljon hozzá!