ZETApress

hírportál

Alföldi Tej Fehérvárról

Dr. Szabó László és Mélykúti TiborÚjabb stratégiai együttműködést kötött a kormány. Az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. az ország legnagyobb tejfelvásárlója. Stratégiai együttműködést írt alá Magyarország kormánya, valamint az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. ? tudatta Nyakas Laura.

A 2003 áprilisában alapult, debreceni központú cég ma 104 tagú, 2,9 milliárd forintos törzstőkével rendelkezik. A stratégiai megállapodás többek között a tejtermékek exportálásáról és magyar alapanyagok minél nagyobb mértékű feldolgozásáról szól. A cég dinamikus fejlődését jól mutatja, hogy a debreceni indulás után két évvel a cég Székesfehérváron vásárolt egy üzemet, mára pedig 104 fős taglétszámot jegyeznek.

Az elmúlt időszakban az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. jegyzett tőkéje elérte a 2,9 milliárd forintot, a napi felvásárlás mértéke pedig 850 ezer kilogrammra emelkedett. Ennek köszönhetően az éves felvásárlás meghaladja a 300 millió kilogrammot. Így vált az Alföldi Tej az ország legnagyobb tejfelvásárlójává. A csoport tagjainak termelése adja a hazai ipari nyers-tejtermelés 26%-át. Jelenleg UHT tej, ízesített tej, friss tej, túró, tejszín, vaj, valamint poharas termékek kerülnek le az Alföldi Tej gyártósorairól. ? 2015 áprilisában megvásároltunk egy debreceni üzemet, ahol a tejgyártás mellett sajtkészítéssel és tejporító technológia fejlesztéssel is szeretnénk foglalkozni. Az új gyár munkavállalóinak számát két éven belül a duplájára szeretnénk növelni ? mondta Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. ügyvezetője.

Mélykúti Tibor és Dr. Szabó LászlóMivel a tejmennyiség már meghaladta a székesfehérvári üzem kapacitását is, újabb bővítésre volt szükség. Ennek érdekében idén januárban egymilliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre. A kapacitásbővítés Székesfehérváron az UHT termékek terén valósul meg, így az üzemi feldolgozás el fogja érni a napi 650 ezer kilogrammot. Emellett a tulajdonos csoport döntött az újabb üzem vásárlásáról is, ahol évi hatezer tonna túró gyártását tervezik, majd újabb beruházással sajt- és porító részleget szeretnének kialakítani.

? Jelenleg több mint hatvan cég kötött már stratégiai megállapodást a kormánnyal, ezek a cégek eddig 13 és félezer új munkahelyet hoztak létre, s ezt a számot az Alföldi Tej tovább fogja növelni. A cég száz magyar termelő tulajdonában van, így a tej magyar alapanyagokból készül, ennek köszönhetően világ színvonalú terméket tudunk előállítani ? mondta el Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a stratégiai megállapodás kapcsán.

Szóljon hozzá!