ZETApress

hírportál

Meghallgatták kérésüket

BaromfiakAz Európai Parlament (EP) meghallgatta a tojáságazat kérését a méltányos kereskedelemre vonatkozóan ? tudatta Dr. Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára.

Az Európai Parlament nagyszámú képviselője június közepén meghallgatta Mark Williamset, az Európai Tojáscsomagolói, Forgalmazói és Feldolgozói Kereskedelmi Szövetség (EUWEP) titkárát, aki felhívást intézett a tagállamok kormányai és az Európai Bizottság (EB) felé a méltányos árukereskedelem miatt. Emellett kérte, hogy az unióban a tojótyúkokra bevezetett állatjóléti előírásokat ne veszélyeztesse az alacsonyabb állatjóléti követelmények között megtermelt tojás és tojástermékek importja.

Mark Williams szerint az EU tojáspiaca versenyhátrányba került az alacsonyabb szintű élelmiszer-biztonsági és állatjóléti előírások között megtermelt, importból származó tojással és tojástermékekkel szemben. Az EUWEP és egy holland mezőgazdasági kutatóintézet a közelmúltban tanulmányt készített az Európai Unió árutojás-termelő ágazatának versenyképessége címmel, amely szintén azt mutatja be, milyen teher hárul a jogszabályi előírások miatt az EU tojástermelőire.

Az unióban bevezetett jogszabályi változások kiemelten érintik a tojótyúkok jólétének javítását, fokozását. Az EU fogyasztói üdvözölték a változásokat, ugyanakkor a nem uniós országokat e változások nem érintették, hiszen nincs kötelezettségük a jogszabályok alkalmazására, és továbbra is a hagyományos ketrecekben termelik meg a tojást és tojástermékeket, majd exportálják azokat az unióba. A tanulmány hangsúlyozza a jelenlegi helyzet veszélyeit, és rávilágít arra, hogy különösen a tojástermékeknél a problémát súlyosbítaná az import vámtarifák csökkentése, vagy eltörlése, így ez az EU tojáságazatának képviselői szerint nem engedhető meg.

? Az EU-ban bekövetkezett változások kifejezetten pozitívak a tojótyúkok jóléte szempontjából, amelyet üdvözöltek mind az állatvédők, mind a fogyasztók. Ugyanakkor a munka, amelyet ennek érdekében az unió tojáságazatának résztvevői végeztek, veszélybe került. Ennek tudatában kell az EU-nak az aktuális kereskedelmi tárgyalásokat folytatnia. A bilaterális tárgyalásokon maximálisan figyelem előtt kell tartani a nálunk bevezetett, a tojótyúkokra vonatkozó állatjóléti, élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi előírásokat is ? hangsúlyozta Mark Williams.

Jan Lähde, az EUWEP elnöke kiemelte, hogy a szervezet fontosnak tartja az EU tojáságazatát érintő jogszabályokat, de úgy látja, hogy az unión kívülről érkező tojások és tojástermékek előállítása nem felel meg e jogszabályoknak. Ezért az EUWEP kéri az unión kívüli országokkal folytatott bilaterális kereskedelmi tárgyalások résztvevőit, hogy követeljék meg ezeknek az országoknak a tojástermelőitől, hogy a tojótyúkok tartásánál olyan állatjóléti előírásokat vezessenek be, amelyek az uniós termelőkre érvényesek.

Szóljon hozzá!