ZETApress

hírportál

Adóvizsgálat a multiknál

illusztrációTöbb adóvizsgálatra számíthatnak a multinacionális cégek. Az adóhatóságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a transzferárak ellenőrzésére. Az újonnan bevezetett, egymástól sokszor eltérő transzferár előírások új adókockázatoknak teszik ki a multinacionális cégeket.

Az Ernst & Young legújabb, 49 ország adóhivatalának ellenőrzési gyakorlatát vizsgáló felméréséből az is kiderül, hogy Magyarországon leginkább a vállalatcsoporton belüli szolgáltatásokat és a szellemi javak átadását ellenőrzik. A 2009-es Globális Transzferár Felmérés szerint szignifikánsan megnőtt az elvárt transzferár dokumentáció részletessége, valamint a hiányosságok következtében kirótt büntetések gyakorisága és összege. Az Ernst & Young adóhatóságok ellenőrzési tapasztalatait bemutató, legutóbbi, 2006-os felmérése óta tíznél több országban vezettek be új transzferár-előírásokat, köztük legutóbb Kínában, Szlovákiában és Görögországban is.

Magyarországon transzferár szempontból leginkább a vállalatcsoporton belüli szolgáltatások és a szellemi javak átadása van az APEH fókuszában. Ezen kívül fokozott figyelmet kapnak a pénzügyi tranzakciók és a költségátterhelési megállapodások ? mondta el Szabó Dénes, az Ernst & Young transzferárazásért felelős adópartnere. ? Az elmúlt két évben szinte minden vizsgálat során bírságolt az adóhatóság. A dokumentáció hibája estén az APEH átlagosan félmillió forint mulasztási bírságot állapít meg. A helytelen árak miatti adóhiány áltagos bírsága 40 százalék körül van ? tette hozzá.

Több forrás jut a transzferár vizsgálatokra

A globális gazdasági visszaesés közepette sok kormány határozottabban számon kéri a szabályok betartását, valamint új rendelkezéseket alkot ezen a területen is. Míg korábban a transzferár-előírások néhány fejlettebb országban voltak csak érvényben, az elmúlt években gyorsan elterjedtek szerte a világon ? áll az új felmérésben.

Ahogy a hatóságok további adóbevételeket keresnek a költségvetési hiányok fedezésére, úgy várható egyre több transzferárakat megkérdőjelező eljárás is. A felmérés szerint az adóhatóságok nagyobb erőforrást szánnak erre a jövőben. Több ország (így Ausztria, Indonézia és Szlovénia is) transzferár-vizsgáló divíziók felállítását tervezi a hatékonyabb ellenőrzés érdekében. ? Az APEH már megtette az első lépéseket. Transzferárazásra specializált ellenőröket képeztek ki, akik célvizsgálatokat folytatnak, illetve részt vesznek átfogó vizsgálatokban is. Emiatt jelentősen megnőtt az árazással kapcsolatban feltett kérdések és a jegyzőkönyvezett megállapítások száma ? mondta Szabó Dénes.

Egymásnak ellentmondó adóhatóságok

Egyre több az eltérés az adóhatóságok véleménye között. Bár a legtöbb ország az OECD Irányelveket követi, a helyi alkalmazások jelentősen eltérhetnek egymástól. Emiatt egyre gyakoribb, hogy két ország adóhatóságai különböző konklúzióra jutnak az elvárt árazással kapcsolatban, ami nemzetközi kettős adóztatáshoz vezet. ? A tapasztalatok szerint az árazással kapcsolatos vitákat csak hosszú, bonyolult eljárás után lehet az adóhatóságok egyeztetése, tárgyalása után megoldani ? tette hozzá Szabó Dénes.

Iparági fókusz

A felmérésben szereplő országok csaknem felénél egyes iparágakra hivatalosan vagy akár informálisan nagyobb hangsúlyt fektetnek az adóhatóságok. A felmérés szerint leggyakrabban az autóipar, a fogyasztási cikkek, a pénzügyi szolgáltatások, az olaj- és gázipar, valamint a gyógyszeripar számíthat fokozott ellenőrzésre.

A felmérésről

Az Ernst & Young 2009 áprilisában és májusában készült Globális Transzferár Felmérése vállalatunk vezető transzferár szakértőinek együttes munkájával készült és 49 ország adóhatóságának ellenőrzési gyakorlatát vizsgálja. A felmérés teljes anyagát megtekintheti angol nyelven ezen a címen.

Transzferár tanácsadás

Az Ernst & Young transzferár szakértői a vállalatok transzferárazási szabályozásainak és folyamatainak felülvizsgálatában, dokumentációjában, és adóellenőrzések során nyújtanak segítséget.

Az Ernst & Young

Az egyik vezető könyvvizsgáló, adó, tranzakciós és üzleti tanácsadási szolgáltató vállalat. Világszerte 130 országban 144 ezer munkatársukat kötik össze cégük meghatározó értékei és a minőség iránti szilárd elkötelezettségük. Így segítik ügyfeleiket, munkatársaikat és szélesebb környezetüket lehetőségeik teljes körű kihasználásában. További információkat címükön olvashatunk.

Szóljon hozzá!