ZETApress

hírportál

Közös győri jövő

Az MTA és az AUDI megállapodásának aláíróiA Magyar Tudományos Akadémia és az Audi Hungária együtt fejleszti a jövő autóit. Együttműködési megállapodást írt alá az MTA és az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. ma délelőtt az MTA I. emeleti Felolvasótermében.

Az Akadémia a felfedező kutatások eredményeivel járul hozzá a Győrben folyó, kiemelkedő színvonalú járműipari kutatásokhoz, jelenlétével egyidejűleg kiemelve a nyugat-magyarországi régió műszaki és természettudományos kutatásainak támogatását. Az együttműködés bázisaként az MTA új kutatóközpontot alapít Győrben. A Jármű-technológiai Kutatások Kiválósági Központja (J3K) a győri Széchenyi István Egyetemen jön létre, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI) és a győri egyetem közreműködésével. Az új kutatóközpont működését az MTA, az Audi Hungaria, az egyetem és Győr városa együtt biztosítja, erről külön megállapodást írtak alá.

A J3K a hazai járműipar fejlődése és fejlesztése szempontjából fontos felfedező és kísérleti kutatásokkal foglalkozik. A J3K ? szakmai és tudományos profiljának kialakítása során ? a legújabb irányítási és infokommunikációs technológiák, illetve a kapcsolódó matematikai módszerek kifejlesztését, az anyagtudomány jármű-technológiában megjelenő problémáinak megoldását és alkalmazását, valamint az Industrie 4.0 irányultságú termelésinformatikai alap- és alkalmazott kutatásokat kívánja fő céljai közé helyezni. Az együttműködő felek olyan új kutatási innovációs centrum létrehozására törekednek, amely a dinamikusan fejlődő hazai járműiparral együttműködni képes, nemzetközileg elismert kutatóhellyé növekedhet az elkövetkező években.

Az aláíró felek kinyilvánították, hogy közösen vesznek részt a Magyar Tudományos Akadémia 2015 őszén megújuló, az alkalmazott kutatások és a versenyszféra felé nyitó Lendület programjában. Az együttműködési megállapodás aláírói: Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke; Thomas Faustmann, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. ügyvezető igazgatója, Knáb Erzsébet, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója; Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója; Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora; Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.

Thomas Faustmann és Lovász László? Az MTA főként alapkutatással foglalkozik és szeretnénk, hogy ennek eredményei minél jobban érvényesüljenek a magyar gazdaságban. Szeretnénk erősíteni az egyetemekkel és az innovációs folyamatok egészével meglévő kapcsolatunkat. Az új kiválósági központ létrehozása mindkettőre jó példa. Az ideális az, amikor a fiatalok az oktatás és az alapkutatás során megismerkednek a legmodernebb műszerekkel, módszerekkel, és ezt a tudást az iparban tudják kamatoztatni ? mondta Lovász László, az MTA elnöke.

? Üdvözöljük a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezését, a kiválósági program elindítását. Külön öröm számunkra, hogy az első kiválósági kutatóközpont Győrben alakul meg. Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. hosszú évek óta elkötelezett támogatója a kutatásnak és a képzésnek, melyek meghatározó tényezői a hosszú távú sikernek, és egyidejűleg hozzájárulnak Magyarország, mint ipari bázis további fejlődéséhez ? mondta Thomas Faustmann, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. ügyvezető igazgatója.

? A Magyar Tudományos Akadémia, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. és Győr város mai kézfogása új korszakot nyit a gazdaság, a felsőoktatás és a tudomány együttműködése terén. A felsőoktatással, a tudománnyal való kapcsolatunk alapja az a meggyőződésünk, hogy vállalatunk sikereinek zálogát a magasan képzett munkatársak jelentik. Személyügyi stratégiánkban ezért kap fontos szerepet a felsőoktatási, illetve a tudományos együttműködés ? mondta Knáb Erzsébet, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója.

? A Széchenyi István Egyetem törekvései erősítik a győri gazdaság, a város térségszervező erejét, így a győri egyetem hatása is messze túlterjed a város, a nagytérség határain. Az egyetem stratégiai célja, hogy a hozzá kapcsolódó gazdasági térség fejlődésének szellemi központja is legyen. Az MTA győri Jármű-technológiai Kutatások Kiválósági Központja (J3K) a felsőoktatás és a gazdaság nemzetközi kapcsolatainak, jövőképének meghatározó motorja. A Széchenyi István Egyetem tevékenysége során folyamatosan együttműködik Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatával, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft-vel, a térségi munkaerőpiacot alakító cégekkel és intézményekkel ? mondta Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

? A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) a hazai járműipar fejlődése és fejlesztése szempontjából releváns felfedező és kísérleti kutatásokkal kíván foglalkozni. Elméleti eredményeire és a járműipar kiemelkedő képviselőivel végzett eddigi közös K+F+I tevékenysége során nyert tapasztalataira alapozva, a kiválósági központ tudományos és szakmai profilján belül az intézet a legújabb irányítási és infokommunikációs technológiákra, a kapcsolódó matematikai módszerekre, valamint az Industrie 4.0 irányultságú termelésinformatikai alap- és alkalmazott kutatásokra kívánja a hangsúlyt helyezni. Az MTA SZTAKI kutatási pozícióinak képviselete és régiós kutatási tudományos kapcsolatainak erősítése érdekében ugyanitt kihelyezett telephelyet (képviseletet) tervez létrehozni ? mondta Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója.

? Nagy öröm számomra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia is felfigyelt arra a harmóniára és közös jövőépítésre, amit Győr képvisel, büszke vagyok rá, hogy az együttműködésünk még szorosabb lesz a jövőben. A győri életpályamodell minden korosztály számára perspektívát jelent térségünkben. Amíg a Széchenyi Egyetem hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézményeként a kiművelt és gyakorlatorientált tudással rendelkező fiatalok képzéséről gondoskodik, addig Győr az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.-nek és a helyi vállalkozásoknak köszönhetően képes munkahelyeket kínálni. Gyönyörű városunkban vonzó befektetői környezetet, valamint élhető és szerethető közeget teremtettünk annak érdekében, hogy a fiatalok ne vágyjanak el máshova, és megtalálják nálunk a számításaikat. Úgy érzem, minden területen jó úton járunk, köszönet azoknak, akik mindezeknek részesei ? mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere.

Szóljon hozzá!