ZETApress

hírportál

Ösztöndíj a szőlőőrért

Árendás CsabaAz Új Generáció Gábor Dénes Ösztöndíjat idén az 1981-es születésű Árendás Csaba villamosmérnök vette át délelőtt az MTA I. emeleti Felolvasótermében egy olyan precíziós mezőgazdasági szenzorhálózat kidolgozásáért, amely az agrártechnológia egyik legújabb nagy sikerű innovációja.

Díszvendég Dr. Lovász László, az MTA elnöke, Dr. Csépe Valéria, az MTA Közoktatási Elnöki bizottság elnöke és Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke volt. A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdetett az informatikai/infokommunikációs szakterületen tevékenykedő, 1978. december 31-e után született, magyar állampolgársággal rendelkező, kreatív, az innovációval aktívan foglalkozó ? kutató, mérnök, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető ? szakemberek körében az Új Generáció Gábor Dénes Ösztöndíj elnyerésére.

Az ösztöndíjat olyan, kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytató jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hozott létre és innovatív tevékenységével hozzájárult cége/intézménye innovációs készségének és képességének megalapozásához és fenntartásához. Az ideális jelölt teljesen új tudást létrehozó fiatal szakember, akinek műszaki-szellemi alkotását eredményesen hasznosítják, aki ismereteit a gyakorlatban alkalmazza, látóköre messze meghaladja a szűken vett szakterületet.

A NOVOFER Alapítvány kuratóriumának döntése alapján 2015-ben Docler Holding Új Generáció Gábor Dénes Ösztöndíjban részesült Árendás Csaba mérnök-informatikus, MSc, a QuantisLabs Kft. ügyvezető igazgatója, a SmartVineyard/Szőlőőr átfogó növényvédelmi döntéstámogató rendszer kifejlesztéséért, amely képes a szőlőt érintő gombás fertőzések detektálására, és a betegségek távoli diagnosztikáját teszi lehetővé valósidejű, helyszíni mérések biztosításával.

A projekt keretében telepített, fejlett precíziós szenzorokkal ellátott mérőállomások képesek az összes olyan időjárási paraméter mérésére ? illetve a mért adatok értékelésére ?, amelyek szerepet játszanak a növényi fertőzések kialakulásában. Az átlagosan 9 hektáronként kihelyezett diagnosztikai eszközök precízen mérik a mikroklimatikus adatokat, és megbízható információkkal látják el a felhasználót egy számítógépről, okos-telefonról elérhető felhasználóbarát kezelőfelületen. Az átfogó, agro-intelligencia rendszer által mért, elemzett, értékelt adatokra alapozott döntéseknek köszönhetően a szőlészek jelentős pénzt, időt és munkaerőt takaríthatnak meg.

Szóljon hozzá!