ZETApress

hírportál

Kivásárlás a Solvonál

A Solvo Biotechnológiai ZRt. bejelentette, hogy alapítói és vezetősége úgynevezett MBO (management buy-out) keretében, nemzetközi üzleti angyalok segítségével, megvásárolta egyetlen intézményi befektetőjének, a holland FastVentures B.V.-nek teljes tulajdonrészét. A kivásárlás a múlt hónapban zárult le, így Magyarország legnagyobb független biotechnológiai cégének 75 százaléka az alapítók, magyar üzletemberek, tudósok, valamint a cég munkavállalóinak tulajdonában van, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Ifj. Duda Ernő, a Solvo elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a kockázati tőke nélkülözhetetlen volt számukra a cég korai szakaszában, de miután az elmúlt három évben nyereségesen működtek, elérkezettnek látták az időt, hogy kiszélesítsék lehetőségeiket a termékfejlesztés területén. Várkonyi Attila (FastVentures) hozzátette: MBO tranzakciók meglehetősen ritkán fordulnak elő a biotech iparágban, ebben a régióban tulajdonképpen ez volt az első. A Solvo volt az egyetlen biotech befektetésünk, de magasabb hozamot produkált/biztosított, mint a legtöbb IT befektetésünk.

A FastVentures

A FastVentures-t 2000. júliusában alapította néhány magánbefektető azzal a céllal, hogy gyorsan növekvő magyar cégeknek tőkét biztosítson, továbbá hogy a vállalkozók értékteremtő tevékenységét segítse. A FV alapítói körét egy több mint húszfős befektetői csapat és egy prominens pénzügyi intézmény alkotja. A cég főleg magvető és korai szakaszú befektetésekkel foglalkozik az IT, kommunikáció és élettudományok területén. Az Alap eddig körülbelül három és félmillió eurót fektetett be portfolio cégeibe.

A Solvo Biotechnológiai ZRt.

A Solvo Biotechnológiai ZRt. gyógyszeripari és biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. Az elsősorban orvosokat, gyógyszerészeket, biológusokat, vegyészeket és közgazdászokat foglalkozató vállalkozás gyógyszeripari kutatási szolgáltatásokon kívül diagnosztikai és terápiás fejlesztéseket is végez. A szegedi székhelyű cégnek nemcsak a Szegedi Biológiai Kutató Központban (SZBK) vannak laboratóriumai, hanem Budaörsön, a Közép-magyarországi Innovációs Központban is végez K+F tevékenységet.

A Deloitte&Touche nemzetközi könyvvizsgáló cég két egymást követő évben is a leggyorsabban fejlődő közép- és kelet-európai technológiai kisvállalatok közé sorolta, tavaly pedig egy világviszonylatban egyedülálló termékcsalád kifejlesztéséért és sikeres értékesítéséért a Solvo elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat. Szabadalmainak és elnyert pályázatainak magas száma mellett további eredmény, hogy a cég idén helyet kapott a Népszabadság top-kiadvány sorozatának Az 50 legígéretesebb magyar cég című mellékletében is.

Szóljon hozzá!