ZETApress

hírportál

Szelektíven Budapesten

Három szakmai díjat nyert a főváros házhoz menő hulladékgyűjtési programja. Két év alatt befejezte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítását a főváros ? tudtuk meg a projektzáró sajtótájékoztatón a Váci utcai Mercure Hotel I. emeleti Vörösmarty-termeiben.

A projektben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF) 400 ezer új szelektív hulladékgyűjtő tartályt helyezett ki, így biztosítva minden budapesti lakosnak a hulladékok otthoni szétválogatását. Már csak ott nincs nincs szelektív gyűjtőedény, ahová nem tudtak bejutni az azt kihelyezők. Az ötmilliárdos beruházás döntően európai uniós támogatásból valósult meg, és három díjat is kiérdemelt.

Befejezte a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítását Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. A 2013 márciusában indult projekt keretében mintegy 400 ezer új kék és sárga szelektív hulladékgyűjtő tartályt juttattak el a háztartásokhoz. Mára minden budapesti lakos otthon tudja szétválogatni és a megfelelő kukákba tudja dobni a papír-, műanyag és fém-, illetve a kommunális hulladékot. Munkába álltak az új gázüzemű kiszolgáló és gyűjtőjárművek is, amelyek csekély káros-anyagkibocsátásukkal kevésbé terhelik a környezetet.

A beruházás csaknem teljes egészében európai uniós támogatással valósult meg. A 60 célgép 2,874 milliárd forintba került, a három kiegészítő jármű 58,96 millió forintba. A 83 ezer 240 literes tartályért 601 millió 750 ezer forintot, a 320 ezer 120 literes tartályért pedig egymilliárd 552 ezer forintot fizetett a főváros. Az új rendszer éves szinten 20-25 ezer tonnával növeli a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét a korábbi hulladékszigetes megoldáshoz képest, hiszen a lakosság sokkal komolyabban veszi a szelektív gyűjtést, ha kisebb kényelmetlenséggel jár. Mostantól csak az üveghulladékkal kell a szelektív szigeteket felkeresni, üveggyűjtő edényeket ugyanis biztonsági és zajterhelési megfontolásból nem lehet minden egyes háznál elhelyezni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Budapesten élők örömmel fogadták a programot: csaknem száz százalékra nőtt azoknak a száma, akik ma már ténylegesen szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ehhez hozzájárult az is, hogy a program elindulását megelőzően lakossági szemléletformáló kampány indult, részletes tájékoztatást adva a szelektív gyűjtés szabályairól. ? Az ötmilliárd forintos beruházás talán legfontosabb eredménye a fővárosi lakosok körében kialakult együttműködés és támogatás, amit ezúton is nagyon köszönök. Egyben kérem a budapestieket, hogy a hulladékok pontos, elkülönített gyűjtésével a továbbiakban is segítsék ennek a környezetbarát rendszernek a fenntartását ? mondta Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes.

Dr. Horváth Béla, az FKF Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Budapesti Fegyház és Börtönnel kötött szerződésük értelmében 28-30 fogvatartottnak adnak napi munkát Kőbányán, akikkel a hulladékok szétválogatását végeztetik. Kérdésemre hozzátette, hogy nem a rabokat viszik a szeméttelepre, s nem is a szemetet viszik a börtönbe, hanem a Budapesti Faipari Vállalat (BUFA Kft.) Újhegyi úti telepén ? ahol korábban bútorlapokat tároltak ? végzik a válogatást. Az elítéltek szívesen dolgoznak, mert nemcsak az idő telik jobban, de még pénzt is keresnek vele.

A főváros házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési programját 2014-ben Magyar Termék Nagydíjjal tüntették ki. Az FKF Nonprofit Zrt. emellett a projekttel elnyerte az Ozone Zöld-díjat a nagyvállalati kategóriában, valamint a CSR Hungary Díjat a Környezet ? Zöld kiválóság-kategóriában. A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kialakítása című KEOP-1.1.1/B/10-11-2011-0002 azonosító számú projektet az Új Széchényi Terv keretén belül Európai uniós és állami támogatásból valósították meg. A projekt kedvezményezettje Budapest Főváros Önkormányzata volt; a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó közszolgáltatás ellátása, valamint a projekt során beszerzett hulladékgazdálkodási eszközök jelenlegi rendszerbe történő integrálása és további üzemeltetése az FKF Nonprofit Zrt. feladata.

Szóljon hozzá!