ZETApress

hírportál

Minek a Kamara?

Több személy- és vagyonőr panaszkodott már arról, hogy a kamarára feleslegesen költ, mert nem képviseli őt törvénysértő munkaadójával szemben. Azt is olvashattuk, hogy bejelentés nélkül, vagy minimálbérre bejelentve dolgoztatják az őröket, s a fizetésnap előtti ellenőrzésekkor olyan szabálytalanságokkal vádolják meg őket, ami miatt súlyos ezreket vonhatnak le bérükből.

A nyári kánikulában főleg a nyakkendőt hiányolják a beosztottról, míg a poros építkezésen azt róják bűnéül, hogy nem ragyog a cipője. Olyan elöljáróról is hallottam, aki rendszeresen végigment sáros bakancsában a folyosón, majd leordította beosztottját, mert törölte fel utána elég gyorsan. Hiába, az emberi aljasság határtalan! Nézzük most meg, hogy mit tehetnek ellene az érintettek!

Talán legegyszerűbb, ha nem a kamarához, hanem az APEH-hoz, vagy az Országos Munkaügyi Felügyelethez fordulnak, s feljelentik a munkaadót adócsalásért, illetve a feketén dolgoztatásért. A hatóságok megtalálják majd a módját, hogy akkor és úgy ellenőrizzék a vállalkozást, amikor eredményt is elérhetnek. Feketemunka esetén a dolgozót csak pár tízezer forintra büntethetik, míg a munkáltatót többszázezerre, akár milliós nagyságrendre is. Mivel a beosztottak is büntethetők a lebukáskor, de egy vádalku esetén teljes büntetlenséget élveznek, mindenki szívesen fog vallani az őt kiszipolyozó felettesek ellen. Mást nem is tehet, mert akkor ő is megbűnhődik.

A kiválóan használható személy- és vagyonőri igazolványokat a rendőrség utasítására kellett kicserélni, írta valaki. Nos ez nem a rendőrség heppje volt, hanem a Parlament által pár éve megszavazott törvény kötelezi rá az őröket. Ebben írták elő az igazolványcserét ez év közepétől. Más kérdés, hogy ezen is valaki nagyot kaszált, de ebbe most ne menjünk bele! Az is benne volt a tervezetben, hogy kötelező a kamarai tagság, s aki szünetelteti, annak az igazolványát is le kell adni a rendőrségen, így olyankor munkát sem vállalhat.

Az egészségügyben nemrég törölték el a kötelező kamarai tagságot. Ott most a kamarai vezetők tiltakoznak legjobban ellene. Megértjük őket, hiszen rájuk is csak addig lesz szükség, amíg a kamara működik. Ha megszűnik a kötelező tagság, csak kevesen vállalják majd az önkéntes terheket, így a vezetők díjazása ? s főleg tekintélye és szavainak súlya ? egyre kevesebb lesz. A személy- és vagyonőrök kötelező tagságának eltörlésével az ő kamarai vezetőik státusza is megrokkanna, de azok egyelőre erősebbnek, támadhatatlanabbaknak tűnnek az egészségügyi kamarásoknál. Vajon meddig mehet még ez így?

Szóljon hozzá!