ZETApress

hírportál

Horgászjegyet interneten!

Kapásra várvaMár horgászjegy is váltható a központi elektronikus fizetési rendszerben. Hat új intézménynél fizethetik kényelmesen és biztonságosan az igazgatási szolgáltatási díjakat és illetményeket az állampolgárok és gazdálkodó szervezetek ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A központi elektronikus fizetési rendszer tavaly mintegy 1,1 millió fizetési műveletet bonyolított le, több mint kétmillió egyedi ügyben. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) forrásaiból 2013-ban indította el Központi elektronikus fizetési és elszámolási rendszerhez való kapcsolódás című projektjét. A központi fizetési rendszer kialakítása során egységes, biztonságos informatikai megoldásokkal teremtették meg a közigazgatási szakrendszerek és a bankok közötti kapcsolatot.

Az otthonról, interneten keresztül történő bankkártyás (VPOS) fizetés és az internetbankos (ún. házi-banki) utalás nagy előnye, hogy napi 24 órában elérhető. Az elektronikus fizetés használatával az állampolgárok és a gazdálkodó szervezetek jóval kevesebb időt töltenek ügyintézéssel, jelentős költségeket takarítanak meg, így érezhetően javul a közigazgatási szolgáltatások színvonala is.

Március 31-ig újabb hat intézmény: a Lechner Lajos Tudásközpont, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Tisztiorvosi Hivatal, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet és az Országos Fréderic Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézet került be a rendszerbe. Az intézmények csatlakozásával bővül az elektronikusan intézhető ügytípusok köre, kényelmesebbé válik az igazgatási szolgáltatási díjak és illetékek befizetése például egyes kereskedelmi engedélyezési eljárásokban, vagy akár a turista állami horgászjegy kiváltása is. A központi elektronikus fizetési rendszer további közigazgatási hatóságok és intézmények számára is nyitott. Ha egy intézmény a rendszert még több ügytípusra kívánja kiterjeszteni, azt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál (KEKKH) kezdeményezheti.

Szóljon hozzá!