ZETApress

hírportál

Otthoni nagy-gépcsere

KazáncsereMár 27 ezer pályázó támogatásáról döntöttek az Otthon Melege Programban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program három új pályázati konstrukcióját hirdette meg tavaly szeptemberben az elavult háztartási gépek, kazánok és nyílászárók cseréjére ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A pályázatok célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassa a családokat az ország egész területén. A Háztartási nagy-gépcsere alprogramra mintegy 26 ezer pályázat érkezett be, az első körös feldolgozás már lezárult. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium március végéig 24 ezer 621 pályázat támogatását hagyta jóvá. További 159 pályázat támogatói döntésének aláírása folyamatban van.

A Homlokzati nyílászárócsere alprogramra közel háromezer pályázat érkezett be, az első körös feldolgozás már itt is véget ért. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium március végéig 1496 pályázat támogatását hagyta jóvá. További közel 600 pályázat támogatói döntése aláírás előtt áll. A Fűtéskorszerűsítés (kazáncsere) alprogramra mintegy 2800 pályázat érkezett be. A pályázatok feldolgozása folyamatosan zajlik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mostanáig 950 pályázat támogatását hagyta jóvá.

Az alprogramokra beérkezett pályázatok közel 90 százaléka tehát már támogatásban részesült. A háztartási nagy-gép és a nyílászárócsere alprogramok esetében a pályázatkezelő szervezet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kérésére megkezdte a kizárt pályázatok felülvizsgálatát. Tavasszal így további pályázatok esetében várhatóak befogadások, támogatói döntések. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a források rendelkezésre állásának függvényében további pályázatok meghirdetését tervezi, melyek a lehető legszélesebb körnek biztosítanak lehetőséget az energiahatékonyság növelésére, az energiaköltségek csökkentésére.

Szóljon hozzá!