ZETApress

hírportál

Energiahatékony társasházak

AblakszigetelésTízmilliárd forintos kerettel, 50 százalékos támogatási intenzitással indul el az Otthon Melege Program társasház-felújítási alprogramja. A társasházak és lakásszövetkezetek reggeltől nyújthatják be pályázataikat. Az épületenergetikai beruházásoknak köszönhetően várhatóan húszezer lakás újulhat meg.

A pályázat keretében a minimum öt, de legfeljebb 60 lakásos, 1946 után épült, 2006. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, távfűtéssel, házközponti fűtéssel vagy lakásonkénti egyedi fűtéssel rendelkező lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást. Az alprogram kizárólag komplex felújítást célzó beruházásokat támogat. Így többek között a lakások, lépcsőházak és egyéb közös fűtött helyiségek külső nyílászáróinak cseréjére, az épület valamennyi homlokzatának teljes hőszigetelésére, épületgépészeti rendszerek energia-megtakarítást eredményező felújítására és megújuló energiafelhasználás kialakítására lehet támogatást igényelni.

Az állami támogatás mértéke ? a megvalósítandó fejlesztéstől függően ? az energetikai tanúsítvánnyal igazolt minden megtakarított széndioxid egységre 750-950 forint közötti összeg. Az elnyerhető támogatás azonban nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 százalékát. Pályázatot mától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatnak be a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkező társasházak, lakásszövetkezetek, kizárólag elektronikus formában, a pályázati rendszeren keresztül.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a források rendelkezésre állásának függvényében folyamatosan vizsgálja további pályázatok meghirdetésének lehetőségét, melyek révén növekedhet az energiahatékonyság és mérséklődhetnek az energiaköltségek. Az Otthon Melege Program korábban meghirdetett alprogramjainak már több mint 95 százaléka részesült támogatásban, így több mint 27 ezer család otthonában valósulhatnak meg energiahatékonyságot eredményező beruházások.

Módosul a háztartási nagy-gépcsere program elszámolási határideje

Lezárult az Otthon Melege Program Háztartási nagy-gépcsere alprogramjára beérkezett pályázatok feldolgozása. Az NFM a mai napig 24 ezer 780 pályázat támogatását hagyta jóvá, tehát a pályázatok több mint 95 százaléka már támogatásban részesült. A tárca kérésére a pályázatkezelő megkezdte a kizárt pályázatok felülvizsgálatát. Így még tavasszal további pályázatok esetében várható támogatói döntés. Az elszámolások benyújtásával kapcsolatos határidők a miniszteri döntésekhez igazodnak.

A pályázatkezelő szerv honlapján közzétett tájékoztatásnak megfelelően a már kiadott támogatói okiratokban rögzített gépvásárlási határidők május 30-ig meghosszabbíthatók, módosítási kérelem és az annak kötelező mellékletét képező kereskedői nyilatkozat benyújtásával. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a források rendelkezésre állásának függvényében további pályázatok meghirdetését tervezi, melyek a lehető legszélesebb körnek biztosítanak lehetőséget az energiahatékonyság növelésére, az energiaköltségek csökkentésére ? tudatták sajtósaik.

Szóljon hozzá!