ZETApress

hírportál

Új terminál Csepelen

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterMagyarország a kelet-nyugati áruforgalom csomópontjává válhat. Európa egyik vezető kikötő-logisztikai cége Magyarországot választotta legújabb tervezett beruházása célpontjának ? tudtuk meg ma Budán a kora délutáni sajtótájékoztatón.

A METRANS Danubia Kft. ? mely a HHLA AG leányvállalata ? bejelentette a Budapest-Csepel terminál létrehozását. ? A beruházásnak köszönhetően Magyarország a kelet-nyugati áruforgalom csomópontjává válhat a jövőben ? mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésekor a Bem téri minisztériumban.

A METRANS Danubia Kft. és a HHLA AG ma előterjesztette, hogy elindítja magyarországi beruházását, a METRANS Konténer Terminál Csepel létrehozását. A létesítmény nem csak a kelet-nyugati áruforgalmat irányíthatja Magyarország felé, de a későbbiekben az Ázsiából érkező és az oda szállítandó áruk legfontosabb csomópontjává válhat. Emellett hozzájárul a Magyarország és az észak-német Hamburg és Bremerhaven kikötők közti forgalomkapacitás növeléséhez, egyúttal elősegíti hazánk dél-európai kikötőkkel való kapcsolatának fejlődését. A projekt ezen felül hozzájárul ahhoz is, hogy a forgalom súlypontja a közúti közlekedésről a vasútra terelődjön át.

Klaus-Dieter Peters, a HHLA AG elnök-vezérigazgatójaKlaus-Dieter Peters, a HHLA AG elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a beruházás első fázisában a terminál raktározási területének kialakítása, továbbá vágányok, parkolóhelyek és a szociális épület kiépítése zajlik, majd ugyanezen időszakban a leendő magyarországi központ számára egy irodaház megépítését is tervezik. ? A beruházás az első fázisban 200 magyar munkahelyet teremt és ez a szám tovább emelkedhet. Az első ember felvétele akár már 2015 júliusában is megtörténhet ? közölte az elnök-vezérigazgató. A Budapest-Csepel terminál létrehozását a METRANS és HHLA teljes mértékben önerőből fogja finanszírozni. A beruházásról a külgazdasági és külügyminiszter elismerően nyilatkozott.

A METRANS csoport 1999-ben kezdte el tevékenységét Magyarországon. A környezetkímélő, vasúti szállításokat lebonyolító vállalkozás stratégiai célkitűzése az európai kikötőkön keresztül a globális konténerforgalom megszervezése. A METRANS csoport 86,5%-ban a HHLA AG tulajdona. A Hamburger Hafen und Logistik részvénytársaság Európa egyik vezető kikötő-logisztikai vállalata. A különböző tevékenységeik által a szállítmányozás teljes területét lefedik.

Szóljon hozzá!