ZETApress

hírportál

150 éve a holnapért

A BASF 150 éve a holnapértA 150 éves BASF 1865 óta a jövő kihívásaira a kémia megoldásaival válaszol. A világ legnagyobb vegyipari vállalata bemutatja, hogy milyen újításokkal teremt fenntartható megoldásokat. A BASF Hungária Kft. hazai leányvállalatként ma ünnepelte a BASF alapításának 150. évfordulóját ? tudatta Béldi-Betegh Aliz.

A Millenárison rendezett ünnepségen többek között felszólalt Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, aki a hazai kutatás és innováció stratégiai feladatairól beszélt, illetve Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, aki az oktatásról, annak a jövőt formáló erejéről tartott előadást.

? A 150. éves jubileum egy különleges alkalom, lehetőség a visszatekintésre, ugyanakkor számunkra jövőbetekintést is jelent. A vállalat története bizonyítja, hogy fejlődésének fő mozgatórugója az innováció és ez a trend a jövőben még inkább előtérbe kerül ? mondta Dr. Thomas Narbeshuber a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója ünnepi beszédében. A Millenáris parki rendezvényen ennek fényében nemcsak a vállalat múltbéli sikereit elevenítették fel, hanem a jövő kihívásaira adtak válaszokat. A rendezvényen a résztvevők megismerhették azokat a fejlesztéseket, amelyeket a BASF az elmúlt időszakban mutatott be, és amelyek az élelmiszer-termelés, a közlekedés, az energiahatékonyság, és az életminőség területén jelentenek komoly változásokat.

A jövő legfontosabb kihívása, hogy a Föld egyre növekvő népességének, mely 2050-re kilencmilliárdra emelkedik, megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert tudjunk termelni. Ehhez a jelenlegihez képest évente további egymilliárd tonna gabonára és 200 milliárd tonna élőállatra lesz szükség. A BASF Agrodivíziója ezért olyan innovatív növényvédelmi megoldásokat fejlesztésén dolgozik, amelyek segítségével lehetséges a szükséges terméshozamok biztosítása. Egy új növényvédőszer kifejlesztéséhez 140 ezer molekula vizsgálatára kerül sor egy tízéves kutatás-fejlesztési folyamat során. Ez a rendkívüli kutatás-fejlesztési beruházási igény azzal jár, hogy a BASF Agrodivíziója ? az iparágban egyedüli módon ? bevételének 10%-át költi kutatásokra.

A jövő egyik legértékesebb kincse a víz. A BASF Multibore? ultraszűrő membránjait egyaránt alkalmazzák szennyvíz tisztítására és tengervizek sótalanításához. Ezt a technológiát használják a Life Straw víztisztítókban, amelyek képesek megtisztítani a szennyezett vizet a vírusoktól és a baktériumoktól. Ily módon még a szennyezett vizek, tavak, folyók is alkalmasak ivásra. A rendszert 2008-óta használják természeti katasztrófa sújtotta területeken, így biztosítva ivóvizet a rászorulóknak.

Egyre több autó ? egyre kevesebb károsanyag-kibocsátás: 1975-ben egy átlagos személyautó annyi veszélyes anyagot bocsájtott ki, mint manapság száz. Mindez az innovatív katalizátor-megoldásainak köszönhető. A BASF a jövő autóinak fejlesztésébe is bekapcsolódott, hiszen 2011-ben bemutatta a Daimlerrel közösen a Smart Fourvision elektromos tanulmányautót, amely a BASF több fejlesztését is felvonultatta, amely az autók súlyát, és így fogyasztását csökkenthetik, így a koncepcióautó sokkal könnyebb műanyag felniket kapott, tetején apó organikus és fényáteresztő napelemek kaptak helyet.

A jövő házai egyre energiatakarékosabbak lesznek. Az energia-megtakarítást szolgálják a BASF szigetelőanyagai, amelyekkel az épületekben felhasznált fosszilis energia akár 90%-a megspórolható. A BASF anyagaiból megalkotott házépítési rendszert partnereivel közösen mutatta be a rendezvényen a vállalat. A háztartási gépek közül az egyik legnagyobb energia-felhasználó a hűtőszekrény. A BASF a coolpure koncepcióhűtőjén bemutatta azokat az új anyagokat, amelyekkel a háztartási hűtőszekrények hatásfokát lehet emelni, emellett a coolpure futurisztikus megjelenésével új utat nyit meg a tervezők számára is.

Kiderült, hogy kik lettek a Jövő Hősei

Átadták a Jövő Hősei Tudományos Verseny díjait is. A verseny február 3-án indult el hazánkban, a BASF kelet-európai oktatóprogramjának részeként. Az immár negyedik éve sikeresen működő CHEMGENERATION.COM kémiai oktatóportálon meghirdetett verseny célja az volt, hogy megmutassa a fiataloknak a tudományok érdekes oldalait. A verseny mottója: Tedd jobbá a világot a tudomány segítségével! Szellemében a diákcsapatok feladata az volt, hogy csapatvezető tanáruk segítségével kiválasszanak egy környezetükben tapasztalt problémát, majd közösen analizálják, keressenek rá megoldásokat és valósítsák is meg az elképzelésüket. A verseny fővédnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke volt.

A versenyre az ország minden tájáról érkeztek nevezések, a diákcsapatok lelkesen vágtak bele a tudományos kísérletezésbe. Volt, aki az iskolába való közlekedést reformálta meg egy mobil applikációval, mások a komposztálást és az újrahasznosítást vetették be a hulladék ellen, bevonva a feladatba az egész iskolát. A szakmai zsűri döntése alapján a nyertes végül a Chemgeniuses Reloaded csapat lett a tapolcai Batsányi János Gimnáziumból. Ők túl azon, hogy megtervezték iskolájuk energetikailag gazdaságos fenntartású épületté alakítását, több más projektet is elvégeztek: komposztból készült tápoldatban növényt neveltek, majd a csírákat az iskolai büfében kínálták, valamint megoldották az iskola szelektív hulladékgyűjtését, illetve egy kerékpárból mobiltöltő állomást készítettek. A 2. helyezett a Jövő Hősei csapat lett a székesfehérvári Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézményéből a Gaja-patak szennyezettségének vizsgálatával és a megtisztítás módszereinek bemutatásával, míg a harmadik a Rutin csapat lett a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumból, akik egy olyan eszközt fejlesztettek, ami automatikusan kikapcsolja a használaton kívüli hálózati fogyasztókat, például a tévét.

A BASF

A BASF-nél kémiát alkotunk ? már 150 éve. Termékválasztékunk a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. Üzleti sikereink része társadalmi felelősségvállalásunk és a környezet védelme. Kutatásaink és fejlesztéseink eredményei minden iparág számára lehetővé teszik a társadalom mostani és jövőbeli igényeinek kielégítését. Termékeink és rendszermegoldásaink hozzájárulnak az erőforrások megőrzéséhez, az egészséges és tápláló élelmiszerek biztosításához és az emberek életminőségének javításához. Vállalatunk fő célkitűzését a következőkben foglaltuk össze: kémiát alkotunk a fenntartható fejlődés és a jövő érdekében. 2014-ben a BASF forgalma meghaladta az 74 milliárd eurót, és mintegy 113 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek.

Szóljon hozzá!