ZETApress

hírportál

Valami megmozdult

Construma 2015Elégedettek voltak a kiállítók a kőbányai Vásárvárosban. Az igen erős látogatottságú szakmai napokat követően kiugróan magas látogatószámot: összesen csaknem ötvenezer főt regisztráltak a ma záruló kiállításon ? tudtuk meg Kövesdi Péter kommunikációs tanácsadótól.

A hazánk mellett 14 országból (Algéria, Ausztria, Csehország, Fehéroroszország, Görögország, India, Kína, Lengyelország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Törökország, Ukrajna) érkezett 550 kiállító több mint 18 ezer négyzetméteren mutatta be termékeit, szolgáltatásait. Az öt kiállításból ? CONSTRUMA, CONSTRUMAKERT, OTTHONDesign, HUNGAROTHERM és RENEO ? álló kiállítás csokorhoz idén először csatlalkozott a 22. Lakásvásár is. A Construma kiállításcsokor a régió hasonló rendezvényeihez képest meg tudta erősíteni piaci pozícióit, újrakoncepcionálásával pedig sikerült a szűken vett régió vezető szakkiállításává válnia.

A kiállítók szinte kivétel nélkül a tavalyihoz képest fokozódó érdeklődésről és emelkedő számú üzletkötésről számoltak be. Építési és beruházási szakemberek szerint a kiállítók és a látogatók emelkedő száma azt mutatja, hogy a hét szűk esztendő után pozitív változások következtek be a magyar építőiparban. A korábbi 7 éves hazai építési piaci recesszió után, alacsony bázisról indulva, 2014-ben az előző évhez képest 14,2%-kal növelte teljesítményét az ágazat. És bár a húzóerőt az útépítés, a vasútépítés, a közműépítések, valamint a kórházi, oktatási- és sportlétesítmények nagy értékű munkái jelentették, a szakma bízik benne, hogy hamarosan pozitív változások indulhatnak meg a lakásépítések terén.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a kiállítás megnyitón tartott beszédében kiemelte: az új uniós pályázatok mielőbbi kiírásával szeretnék előmozdítani, hogy az építőipar rendelésállománya újra bővülni kezdjen. A pályázatok új eleme lesz, hogy a magánlakások felújításához is lehet majd támogatást kapni az európai uniós forrásokból. Közölte, hogy a kormány a következő években 700 ezer lakás felújítását tervezi, ez a munka nagyjából 40 ezer új munkahelyet teremtene az építőiparban. Így az új lakások építése, a középületek építése-felújítása mellett már a támogatott magánlakás-felújítások is hozzájárulhatnak az ágazat további bővüléséhez. A kormány célja, hogy elősegítse az építőipar további bővülését és új munkahelyek létrejöttét ? jelentette ki az államtitkár.

Sikeres újdonságok a Construmán

Az idei CONSTRUMA egyik fontos eredménye volt, hogy a CONSTRUMAKERT mellé felsorakoztatta a teljes hazai díszkertész szakmát, így a kiállítás immár a régió legnagyobb tavaszi dísznövény- és kertépítészeti kiállítása lett. Az immár hagyományosan a CONSTRUMA részeként megrendezett OTTHONDesign kiállítói idén először két pavilont töltöttek meg. Az egyre inkább presztízs eseménnyé váló kiállításon mutatkozott be a hazai dizájn szakma újdonsága, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem és a Bútorszövetség közös projektje, a Download Design. Ezen a MOME fiatal formatervezői szabadon felhasználható, letölthető, stílusteremtő terveiket mutatták be.

A CONSTRUMA egyik legfontosabb együttműködő partnere, a Magyar Építész Kamara a kiállítással egy időben tartotta kötelező képzését, amelyen csaknem háromszázan vettek részt. Telt házas rendezvény volt a Vezető trendek az épületgépészetben, valamint az Innovációk az építészetben című szakmai konferencia is. Sikeres volt a SMART CITY Polgármester Akadémia is, amelyen a település vezetők megismerkedhettek a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia (NéeS) részleteivel, ezen belül is azokkal a pályázati és fejlesztési lehetőségekkel, amelyek segítségével gazdaságosabban működtethetik településük energiafelhasználását. Májusban az Ipar Napjai és a Mach-TECH kiállítás várja a látogatókat a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

1 hozzászólás

  1. Még több pályázat bizony jó lenne! Már régóta szemezgetek velük, komplett rendszerek a tervezéstől a kivitelezésig, sőt az utána való karbantartásig mindent megcsinálnak és a pályáztatásban is segítenek: http://bit.ly/napelemes