ZETApress

hírportál

Nincs csődhelyzet a MÁV-nál

Áll a vasútNem felel meg a valóságnak a MÁV Zrt. csődhelyzetéről megjelent híresztelés. A vasúttársaság pénzügyi helyzete stabil, fizetőképessége biztosított. Az előző évek eredményes gazdálkodásának következtében a MÁV Zrt. likviditási helyzete 2009-ben rendezett, kötelezettségeinek eddig is és ezt követően is rendben eleget tett és tesz ? adta hírül a MÁV Press.

Ennek, valamint közszolgáltatói státuszának köszönhetően a MÁV esetében a csődhelyzet nem értelmezhető kategória. A társaság gazdálkodási és likviditási helyzetéről folyamatosan tájékoztatja vezető testületeit, valamint az alapítói jogokat gyakorló Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot (KHEM). A MÁV Zrt. és legnagyobb leányvállalatai ? MÁV-START Zrt, MÁV-TRAKCIÓ Zrt, MÁV-GÉPÉSZET Zrt. ? 2007. és 2008. évi gazdálkodása nyereséges volt, 2008-ban a MÁV Zrt. eredménye elérte a 41 milliárd forintot.

A MÁV Csoport bevételei között meghatározó a KHEM által megrendelt személyszállítási tevékenység ellenértéke. Jelenleg zajlik a társaság 2010-es tevékenységének tervezése, amelynek során kiemelt szempont a megrendelt szolgáltatás mérete, az ehhez kapcsolódó piaci és költségvetési költségtérítési források, azaz a pénzügyi háttér megtervezése, biztosítása.

Figyelembe véve, hogy a MÁV Csoport tagjai szolgáltatók, a megrendelés ellenértékeként beérkező szolgáltatási bevételéből gazdálkodnak, így a megrendelővel történő egyeztetés a további, hosszú távú likviditási biztonság érdekében elengedhetetlen. Ezt követően lehet arról dönteni, hogy a költségvetésben rendelkezésre álló költségtérítés összege elegendő-e a teljes finanszírozáshoz, vagy ? mint bármely más gazdálkodó esetében ? szükséges-e más forrás bevonása a bevételek megelőlegezésére. A MÁV Zrt. fizetőképessége a tulajdonosi és egyben megrendelői háttér alapján a jövőben is biztosított.

Szóljon hozzá!