ZETApress

hírportál

Az intelligens kábel

A VLG (Vető László Géza) Kábelkereskedelmi Kft. ? amely 1993-ban családi vállalkozásként indult ? az elmúlt 22 évben jelentős szerepet töltött be és tölt be ma is a magyarországi kábelkereskedelem életében ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Siemens Zrt. Gizella úti Budapest-termében. Fotóink Lantai József felvételei.

A piacon szerzett tapasztalatok arra sarkalták a cég vezetését, hogy folyamatosan keresse a kábelkereskedelemben rejlő újabb és újabb lehetőségeket, kutassa azokat a termékeket, amelyek ma nehezen, vagy egyáltalán nem hozzáférhetők, beszerezhetők Magyarországon, illetve az ismert piacokon. Ennek a keresésnek az első eredményeként a vállalat 2013-ban megkezdte az alaptevékenységéhez kapcsolódóan kiépíteni kábel-újrahasznosítási és kábelkonfekcionálási üzletágát.

Mindkét tevékenység beindítása pozitív fogadtatásra talált a meglévő, valamint az újonnan kialakuló piacokon. A visszajelzések és az igényfelmérések alapján körvonalazódni kezdett egy olyan kábelcsalád kifejlesztésének a gondolata, amely jelentős piaci űrt tölthet be a jövőben. Ez a termék az intelligens kábel. A forradalmian új terméket Dézsi András, a VLG Kábelkereskedelmi Kft. projektvezetője mutatta be. A többszörösen intelligens kábel információt ad a meghibásodás pontos helyéről, kommunikál más rendszerekkel és pontos igények szerint gyártják készre.

Mit vár el a szakma ettől a kábeltől?

A kábel fő erőssége, hogy tetszőleges hosszban, tetszőleges vonalvezetésben szerelhető, illetve telepíthető. A kábel ? akár egy diszpécserközpont felé ? külső energiaforrás felhasználása nélkül jelzi, ha a hálózatban szakadás, sérülés, illetéktelen beavatkozás keletkezik és 1-3 méter pontossággal detektálja a sérülés helyét. Ennek a gazdasági előnyeit nem szükséges külön részletezni, elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy föld alatti, vagy rejtett vonalvezetésnél mekkora plusz költséget jelent a sérülés pontos helyének meghatározása és feltárása. De nézzük meg a hétköznapi életben ennek az előnyeit: az építőiparban, a gépjárműgyártásban, a vasúti járművek esetében vagy a föld alatti közlekedésnél.

Mitől kábelcsalád?

A projekt tervezése során a VLG Kábelkereskedelmi Kft. továbbgondolta az ezzel együtt járó lehetőségeket, és a kábeleket egyedi csatlakozókkal látja el az ügyfél igényei szerint. Az innovatív konfekcionáló technológiai sor egyben végzi a kábel méretre vágását, csatlakozókkal való ellátását és tesztelését. Összefoglalva a K+F projekt három fő terület köré csoportosítja a figyelmet: intelligens kábel kifejlesztése, egyedi csatlakozó család kifejlesztése, automatizált konfekcionálási technológia kifejlesztése.

Kik segítik a munkát?

A VLG Kábelkereskedelmi Kft. saját erőforrásainak (emberi és materiális) felhasználásán túl, erősen támaszkodik a kutatás minden egyes szakaszában egy független kutatóintézetre, az Infonia Alapítványra, amely a munka kutatási stratégiájának meghatározásában és a piac elemzésében vesz részt. Az Esco Befektetési és Pénzügyi Tanácsadó Kft. a projekt pénzügyi hátterének megteremtésében és adminisztratív lebonyolításában támogatja a VLG Kábelkereskedelmi Kft-t.

Az egyes szakaszokban több olyan feladat felmerül, amelyek a VLG Kábelkereskedelmi Kft. tevékenységébe nem illeszthetőek be, de a projekt megvalósításához elengedhetetlenül szükségesek. A cég ezekre a munkákra külső alvállalkozó szakipari cégeket bízott meg. Az innovációs folyamat széles körű disszeminációját és a publikációs tevékenységet a Révai Digitális Kiadó segíti. A kutatás finanszírozását a VLG Kábelkereskedelmi Kft. saját forrásain kívül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásai egészítették ki.

Szóljon hozzá!