ZETApress

hírportál

A kormány elfogadta az ÁPV Zrt. 2005. évi beszámolóját

A kormány mai ülésén elfogadta az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. 2005. évi beszámolóját, mely megállapítja, hogy a privatizációs program 2005-re tervezett jelentős tranzakcióinak nagy része megvalósult, és a várakozásokat lényegesen meghaladó összeg folyt be az államkasszába, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Az ÁPV Zrt. 2005-ben a Budapest Airport Zrt. privatizációjából közvetlenül a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz befolyt összeggel együtt 560,7 milliárd forint bevételt ért el, ami a magánosítás hazai történetében rekord.

Az ÁPV Zrt.-nek 2005-ben 154,9 milliárd forint bevétele volt. A privatizációs szervezet 2005-ben számos, közérdeklődésre számot tartó tranzakciót bonyolított le, köztük a Budapest Airport Zrt., az Antenna Hungária Rt., a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. és a Hungexpo Rt. magánosítását.

A privatizációs törvény 2005-ös módosításai az ÁPV Zrt. portfóliójában lényeges változást eredményeztek, hiszen a működő gazdasági társaságokban lévő vagyon 66,8 százaléka tartós állami tulajdonban lévő részesedés lett. Bár a privatizálható vagyon az érintett cégek számát tekintve jelentős, összesen 91 társaságról van szó, a nyilvántartási értéken már csupán 33,2 százaléka az ÁPV Zrt. hozzárendelt vagyonának, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!