ZETApress

hírportál

MGYOSZ a Gundelben

Varga Mihály miniszterIdén 3 százalékkal bővülhet a GDP ? mondta el tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Gundel Étteremben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Gazdasági Csúcstalálkozóján.

Az idei évben is jó esély lehet a 3% körüli gazdasági növekedésre, ráadásul a 2014-2020 közötti új, európai uniós költségvetési ciklus ideális eszköz lehet a növekedés lendületének megtartására. Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy láthatóak pozitív fejlemények a magyar gazdaságban, melyek okot adhatnak a bizakodásra.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint 2015-ben nem irreális a hazai GDP 3 százalék körüli növekedése, ráadásul egyre több elemző, külső intézmény is arról beszél már, hogy a következő 2 évre vonatkozóan Magyarország szempontjából pozitív kockázatokat látnak. A miniszter egyebek mellett beszélt a 2014-2020 közötti új, európai uniós költségvetési ciklusról is, amely véleménye szerint jó eszköz arra, hogy a gazdasági növekedésünk lendületét megtartsuk. Ezt segíti elő az is, hogy amíg a 2007-13-as ciklusban a rendelkezésre álló források mindössze 16 százalékát költötték gazdaságfejlesztésre, most a 60 százalékát tervezik ilyen célokra fordítani.

Varga Mihály az MGYOSZ eseményén elmondta: Magyarország nagy utat tett meg 2010 óta, amikor Görögországgal egy lapon emlegették, olyan országként, amelyik külső segítségre szorul. A gazdaság mélyrepülésben volt, 12 százalék volt a munkanélküliség, és az államadósság megállíthatatlanul nőtt. Ezzel szemben a tavalyi 3,6 százalékos GDP-növekedés a második leggyorsabb volt az Európai Unióban Írország után. A növekedéshez hozzájárultak az európai uniós források, a fogyasztás és a beruházások bővülése. Nőtt az ipari termelés és a foglalkoztatottság, miközben a kormány szigorúan három százalék alatt tartotta az államháztartási hiányt.

Az elmúlt években a hazai gazdaságban számos pozitív fejlemény volt megfigyelhető. Ezek közül kiemelkedik a GDP tavalyi közel 3,5%-os növekedése, az emelkedő beruházási arány, mely a tavalyi évben már GDP arányosan 21% körül volt. ? A történelmi mélyponton lévő alapkamatnak is köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának segítségével több ezer kkv jutott kifejezetten kedvező, 2,5% körüli hitelhez. A hitelezés mellett a gazdasági helyzet alakulásának szempontjából egy másik kifejezetten lényeges kérdés az energia területe. Miután a technikai fejlődés megállíthatatlan, egyre több folyamat vált automatizálhatóvá, az élőmunka áránál így egyre fontosabb az energia költsége. Az energiaárak fontos tényezői a beruházásoknak, és különösen nagy hatással vannak az ipari termelésre is ? emelte ki a hazai és nemzetközi folyamatokkal összefüggésben Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

Az MGYOSZ elnöke kitért még a palagáz kitermelésének lehetőségére, mely véleménye szerint a jelenlegi gazdasági viszonyokban akár már pár év alatt gyökeres változást hozhat az egész világon. 2015 elejére a világ GDP-jének 2 százalékára csökkent az olajszámla ? többek között a palagáz kitermelésének növekedése miatt is. Ha mindez így marad, az jelentős növekedési stimulust adhat a világgazdaságnak, Európa számára például akár 1 százalékos GDP többletet is jelenthet. Az MGYOSZ vezetője az energetikai kérdéseket elemezve kitért még egy ígéretes irányra, a termonukleáris energia kérdéskörére, mely sok szempontból megoldhatja a világ egyre bővülő energiaéhségét.

Az MGYOSZ

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. Hatezer közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak. A BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdek-képviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt húszmillió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.

Szóljon hozzá!