ZETApress

hírportál

Terrán-siker a Gasztrotérben

Terrán tetőcserépMég soha ennyi tetőcserepet nem gyártott a Terrán Kft. A családi kisvállalkozásból a térség meghatározó nemzetközi vállalata lett ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin a Nagymező utcai Szerecsendió I. emeleti Gasztrotermében.

A Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. ma bejelentette, hogy a termékeinek nevével összhangban március végétől a brand és a cég egyaránt a TERRÁN nevet fogja viselni, és a hazai beton tetőcserépgyártó cégek közül egyedüliként 30-ról 50 évre emeli termékei garanciális idejét. A cég az előző évekhez hasonlóan sikeresen zárta a 2014-es évet, történetük során elért legnagyobb mennyiségű, 33 millió darab tetőcserepet gyártottak. Csoport szintű árbevételük meghaladta a hétmilliárd forintot, ami 14%-kal magasabb a 2013-as adatnál, árbevételük 60%-át továbbra is az export adja, Európa 12 országába szállítanak folyamatosan, 2013-ra a térség meghatározó nemzetközi vállalatává váltak. 2015-ben is folytatják a fejlesztéseket; két magyarországi üzemükben még az idén elindulhat az a beruházás, amelynek segítségével kizárólag zöld energia felhasználásával folyhat a hazai cserépgyártás, az 500 kW teljesítményű napelem parkok költsége egyenként kétszázmillió forint lesz.

Március 30-tól nevet vált hazánk legmeghatározóbb, világszínvonalú betoncserép gyártója; a Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. név Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-re változik. Áprilistól pedig valamennyi Terrán márkanév alatt fogalomba hozott termék garanciális idejét a hazai beton tetőcserépgyártó cégek közül egyedüliként kiemelkedően magasra, a jelenlegi 30-ról 50 évre emelik. A vállalkozás 2014-ben a Mediterrán márkanevet már Terránra cserélte, arra utalva, hogy a vállalat termékei modern, éghajlattól független, bármely tájegységen jól mutató, mai stílust képviselnek.

A vállalkozást Mészáros Kálmán 1920-ban alapította a mai Szlovákia területén fekvő Negyeden, majd 1947-ben a család a Baranya megyei Bolyban telepedett le, ahol folytatta tevékenységét. Az akkor még csak a családtagokat foglalkoztató vállalkozás mára nemzetközi cégcsoporttá fejlődött. Az első leányvállalat 2000-ben Szlovákiában alakult, 2004-ben indult el a farkasdi gyár, ahonnan a cseh piacot is el tudják látni, a Terrán 2013-ra Szlovákia piacvezetője lett a betoncserép eladásban. Idén 10 éves a Mediterrán Románia, és a délszláv piacokon is közel 10 éve jelen vannak. A földrajzi közelségükből adódóan a jövőben is kedvező lehetőséget jelentenek a volt jugoszláv tagállamok, ahol a bővülésük évről-évre jelentős mértékű. 2013-ban megkezdték a termékeik forgalmazását Ukrajnában, az ország a térségben kialakult válsághelyzet megoldódását követően ismét jelentős felvevő piac lehet.

Az öt leányvállalatból álló csoport (Magyarország ? Boly és Kunszentmiklós, Horvátország ? Eszék, Románia ? Kolozsvár, Szerbia ? Szabadka, Szlovákia ? Farkasd) 2014-ben az eddig elért legnagyobb árbevételére tett szert ? mely meghaladta a hétmilliárd forintot ?, ez az év a cserépeladásokban is rekordot jelentett, az eladott mennyiség meghaladta a 33 millió darabot, ami kb. 16-18 ezer tető befedésére elegendő mennyiség. Az egy év alatt gyártott mennyiség 2/3-át itthon, 1/3-át Szlovákiában állítják elő. A KSH 2014-es adatai szerint az új lakóépületek legkedveltebb tetőfedő anyaga a betoncserép; az építtetők, vásárlók 53%-a választotta ezt, más független kutatócég szerint az egy év alatt eladott cserepek közel 40%-a betoncserép volt.

? 2012-ben Bolyon, majd 2014-ben a szlovákiai Farkasdon újítottuk meg üzemeinket, 2015-ben pedig befejeződött a kunszentmiklósi fejlesztés, ezzel mostanra mindhárom gyárunkban világszínvonalú gyártási technológiával rendelkezünk. Már az ezt megelőző technológiánkkal is olyan termékeket tudtunk előállítani, amelyek értékállósága, minősége kiváló. Az évtizedekkel ezelőtt kellő szakértelemmel elkészített tetők immár a második generációt szolgálják, hibátlanul, hiszen a Terrán-tetők akár 100 évet meghaladóan is betöltik a tőlük elvárt funkciójukat, bizonyítva ezzel a Mészáros-cserepek értékállóságát, tartósságát. Mindezek együttesen tették lehetővé számunkra, hogy átfogó szakmai mérlegelést követően a Terrán-termékekre kimagaslóan, és a hazai beton tetőcserépgyártó cégek közül egyedüliként ilyen hosszú garanciát tudjunk biztosítani. Ez egyben vásárlóinknak is garancia arra nézve, hogy a Terrán betoncserép-család több generációra szóló, kiváló választás ? mondta Gódi Attila ügyvezető igazgató.

A vállalat két magyarországi üzemében, Bolyon és Kunszentmiklóson, egyenként 500 kW teljesítményű napelem park létesítését tervezi 2015-ben, melyekkel a saját üzemeikben felhasznált villamosenergiát szeretnék kiváltani. A kis-erőművek tervezése és engedélyeztetése már folyamatban van, a beruházás várhatóan ősszel kezdődik, a költségvetésük egyenként eléri a kétszázmillió forintot. ? Tudomásunk szerint a régióban működő cserépgyártók közül elsőként fogunk kizárólag zöld energiával cserepet gyártani. Számításaink szerint 10 éven belül megtérül a beruházás, de ami ennél is fontosabb, hogy bebizonyítsuk, ipari felhasználások esetében is van már megfelelő technológia, amely megújuló energiával képes biztosítani a villamosenergia ellátást ? hangsúlyozza Gódi Attila.

A cégvezető szerint a közép-európai lakáspiacokon rengeteg teendő van még. Sok új házra, lakásra lesz szükség, a meglévő épületek állaga nagyon leromlott és felújításra szorul, ezek a folyamatok hosszú évtizedekig biztosítanak piacot számunkra. A válság évei alatt az építkezők elhalasztották a beruházásaikat, de ezek az igények előbb-utóbb meg fognak jelenni a piacon. ? A régió három legújabb és legmodernebb gyárával a Terrán rendelkezik, termékeinkkel számos díjat nyertünk már el, épp most kaptam értesítést, arról, hogy a Synus Tetőrendszerünk 2015 Construma díjat kapott. Mindezek együttesen optimista jövőképet vetítenek számunkra. Bízom benne, hogy a következő évek ismét bővülő, fellendülő időszakot hoznak, melynek vezető tetőfedő gyártója a Terrán Kft. lesz! ? tette hozzá az ügyvezető.

Szóljon hozzá!