ZETApress

hírportál

Tőkeemelés a Erste Banknál

Suma Chakrabarti, Orbán Viktor és Andreas TreichlTőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt-ben a magyar kormány és az EBRD ? jelentette be Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója a Parlamentben tartott mai sajtótájékoztatón, miután aláírták az erről szóló egyetértési nyilatkozatot.

Andreas Treichl elmondta: a megállapodás aláírása nemcsak az Erste, hanem az egész magyar bankszektor számára fontos. Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke történelmi lépésnek nevezte a megállapodást, amely szavai szerint azt jelzi, hogy szilárd alapokra tudják helyezni ezzel a banki együttműködést, mivel számos kötelezettséget vállalnak a szerződést aláíró felek.

Orbán Viktor megjegyezte: a megállapodás rögzíti, hogy átvilágítják az Erste Bank Hungary-t, a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban, feltéve, ha meg tudunk állapodni az árban, és a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a megállapodás értelmében a kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót, és az adónem mérséklését 2018-2019-ben is folytatja. Arról is beszámolt, hogy a bankadó 2016-ban hatvanmilliárd forinttal csökken, alacsonyabb lesz az adókulcs és változik az adó kiszámításának alapja is.

Orbán ismét az emberekkel fizetteti meg a gazdasági ámokfutása árát ? reagált az MSZP. A kormány ismét bevásárolta magát egy külföldi tulajdonú bankba, ezzel tovább pazarolja a magyar emberek pénzét. A korrupt Orbán-kormány akciója akár százmilliárdokba is kerülhet. Kérdés, hogy ki jár jól az üzlettel, mert a magyar adófizetők biztosan nem. A magyar gazdaság és társadalom jelenlegi állapotában a bankvásárlás elfogadhatatlan, ezt a pénzt az emberek mindennapi életének megkönnyítésére és a tőkehiányban szenvedő magyar vállalkozások megsegítésére kellene fordítani. A korrupt kormány az emberek problémáival foglalkozzon, ne a bankokéval! ? követeli az MSZP.

Szóljon hozzá!