ZETApress

hírportál

Miskolci anyagmérnökök

A Prec-Casti Öntöde Kft. is támogatja a Miskolci Egyetem öntészeti duális képzését. A támogatási szerződést a mai napon aláíró vállalatok jelentős mértékben hozzájárulnak a duális járműipari öntészeti szakirányos anyagmérnök képzés létrehozásához és az intézményi működtetés feltételeinek megteremtéséhez ? tudatta Árgyellán Edina.

Az együttműködési megállapodás szerint a duális járműipari öntészeti szakirányos anyagmérnök képzéshez csatlakozó partner társaságok a mérnökutánpótlás biztosítása érdekében árbevételük arányos összegével támogatják a Miskolci Egyetemet és a Műszaki Anyagtudományi Kar szakmai képzésének megvalósulását. A sátoraljaújhelyi Prec-Cast Öntödei Kft. is szerepel a kiemelt támogatók között. A mintegy ezer főt foglalkoztató cég fő tevékenységei közé tartozik az autóipari, mezőgazdasági munkagépek, haszongépjárművek, elektronikai alkatrészek gyártása. A vállalat kiemelt figyelmet szentel a szakmai utánpótlásnak, melyet működése egész területén szem előtt tart. Ennek keretében szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít a Miskolci Egyetemen tanulók számára, valamint fontosnak tartja saját munkatársai továbbképzését az egyetem öntészeti szakterületén. A vállalatvezetés ezért is elkötelezett az intézmény hosszú távú támogatása mellett.

Szabó Zsolt a Prec-Cast Öntödei Kft. ügyvezető igazgatója szerint nagyon fontos az észak-keleti régióban való munkahelyteremtés. Jelenleg ezer embert foglalkoztat a Prec ? Cast Kft. Magyarországon, de egy jelenleg is kivitelezés alatt álló, 12 ezer négyzetméteres új gyártócsarnok felépítésének köszönhetően ez a szám hamarosan tovább emelkedhet. Az ügyvezető igazgató nagy reményeket fűz a Miskolci Egyetemmel való együttműködési megállapodáshoz. ? A duális képzés bevezetése ugyanis új lehetőségeket nyit meg számunkra, mivel még hatékonyabbá tehetjük a munkaerő-utánpótlásunkat, s egyben hozzájárul a fejlesztéseink sikeréhez ? nyilatkozta Szabó Zsolt.

Az öntészeti szakmai ismeretekkel rendelkező mérnökökre nem csupán a Prec-Cast tart igényt, a szakemberekre országszerte nagy szükségük van az öntvénygyártó vállalatoknak. Az ő igényeik biztosítására az országban egyedül a Miskolci Egyetemen adottak az akkreditált, szakirányú képzés feltételek. A 22 támogató vállalatnak köszönhetően a szakember utánpótlás a jövőben BSc és MSc képzési formában duális járműipari anyagmérnök és kohómérnök öntészeti szakirányon valósul meg. A képzés magyar és angol nyelven is elérhető lesz a diákok számára.

Szóljon hozzá!