ZETApress

hírportál

Ne legyen több fagyhalál!

Lukács Zoltán, MSZPAz MSZP ismét kezdeményezi a fagyhalálok megelőzésére szolgáló pénzügyi alap létrehozását, amelyet a Fidesz már ötször leszavazott a Parlamentben ? közölte Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes délelőtt a Képviselői Irodaházban.

Az ellenzéki honatya az MSZP I. emeleti sajtótermében elmondta: 2010 óta 1200-an, tehát egy falunyi ember fagyott meg Magyarországon; több mint 60%-uk nem az utcán, hanem saját fűtetlen lakásában halt meg. Az ellenzéki politikus szerint a pénzügyi alap elsősorban azokon segítene, akiknek a rezsicsökkentés semmit nem jelent, vagyis szénnel, fával fűtenek, vagy akiknél kikapcsolták a vezetékes szolgáltatásokat. Hozzátette: az alap bevételi forrása az állami tulajdonban lévő energetikai cégek adózás utáni jövedelmének 50%-a lenne.

Laptársunk kérdésre közölte: ha jól vezetik ezeket a cégeket, akkor az alapba több tízmilliárd forint is befolyhat évente. Támogatásban részesülhetne mindenki, akinek bejelentett lakása van, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladta meg a minimálbér nettó összegét. Jogosultak lennének a védett fogyasztók is.

Lukács Zoltán elmondta, a támogatások összege negyedévente húsz-ötvenezer forint lenne, de egyes különleges esetekben akár százezer forintra is nőhetne. A támogatásra való jogosultságot az önkormányzatok állapítanák meg és támogatást lehetne kapni a szolgáltatásba való visszakapcsoláshoz, illetve az előre fizetős mérők felszereléséhez is. Ha ismét leszavazzák a javaslatot, akkor minden olyan ember halála, akit az alappal megmenthettek volna, a kormánypárti politikusok lelkén fog száradni. Bármit állít a kormány, öt év alatt duplájára nőtt a díjtartozást felhalmozott családok száma, és a tartozások összege is megduplázódott. A frakcióvezető-helyettes egy felmérést ismertetve közölte: 2011-ben a magyar lakosság 11,7%-a nem engedhette meg magának, hogy megfelelően fűtse a lakását. A szocialista kormány utolsó évében ez csak 8% volt. Szerinte a százezer lakosra vetített fagy miatti halálozás az Egyesült Államokhoz képest Magyarországon tízszeres!

Szóljon hozzá!