ZETApress

hírportál

Pannon Háztáji Sertésprogram

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Pannon Egyetem Georgikon Kara és Műszaki Informatikai Kara, Nemesvámos Község Önkormányzata, valamint az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület példaértékű együttműködése eredményeként kidolgozta a Pannon Háztáji Sertésprogramot ? tudatta Garay Tóth János, a Pannon Egyetem sajtóreferense.

Programjuk egyszerre nyújt lehetőséget a háztáji gazdálkodások újraindítására, a meglévők fejlesztésére, a biztonságos és visszakövethető élelmiszerek előállítására. A programhoz kapcsolódóan a szervezetek együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá ma Veszprémben. Az agrárgazdaság Magyarország egyik tradicionálisan kiemelkedő jelentőségű szektora. A program hatékony segítséget nyújt a háztáji gazdálkodásukat beindító vagy fejleszteni kívánó gazdák számára az innovatív fejlesztések és technológiák biztosításával, hogy helyi gazdaságokból származó, prémium minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszerekkel valósítsák meg a piaci kereslet kielégítését.

A fejlesztés további eredményei: foglalkoztatás növelése (beleértve az önfoglalkoztatást is), a sertéslétszám növelése, a sertéságazat kifehérítése, teljes nyomon követhetőség az élőállat genetikai tökéletesítésétől kezdődően a takarmányozáson keresztül egészen a helyben előállított élelmiszerek piacra jutásáig. A projektterv megvalósulásának első lépéseként, közel 3 év előkészítő munkájának eredményeként január 16-án Partnerségi Szándéknyilatkozatot írtak alá az együttműködő szervezetek: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Pannon Egyetem Georgikon Kara, valamint Műszaki Informatikai Kara, Nemesvámos Község Önkormányzata, valamint az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület. A program kormányzati/ágazati prioritássá történő minősítés és támogatása esetén a feladatok megvalósítására, a program működtetésére konzorciumot hoznak létre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik legfontosabb célja a gazdák piacra jutásának elősegítése és háztáji agronómusok, állat-egészségügyi szakemberek foglalkoztatása, szakmai támogatása. Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte, mérföldkőnek tekinthető az együttműködés, amelynek eredményeként az ágazat problémáit oldják meg a partnerek.

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora hangsúlyozta, különleges lehetőség előtt állnak, mert három kiemelten érdekes terület szakmai integrációjáról van szó, amelynek eredményeként a háztáji gazdálkodásokban részben kihasználatlan infrastruktúra, a mezőgazdaság-tudomány és az informatika integrációjával a kisgazdaságok rendszere minőségben, szakértelemben és hatékonyságban megközelítheti a nagy-gazdaságok működését.

Az új rendszer kialakítása érdekében a Pannon Egyetem Georgikon Kara biztosítja a tudományos kutatási hátteret és a tesztkörnyezetet a hatékony állattartási technológiák kialakításához, a genetikai állomány fenntartásához és fejlesztéséhez, takarmányozási rendszerek, ajánlások kidolgozásához, valamint a háztáji gazdaságokból származó állati termékek feldolgozásához és azok minőségi fejlesztéséhez. A Műszaki Informatikai Kar a logisztikai folyamatok gördülékenységét segítő adatbázis fejlesztésében vesz részt, a projekt informatikai támogatását biztosítja.

Nemesvámos Község Önkormányzata hosszú évek óta elkötelezett támogatója a helyi termékek és szolgáltatások, valamint a háztáji gazdálkodások erősítésének és népszerűsítésének. Sövényházi Balázs polgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a program a Nemzeti Sertésstratégiához illeszkedik. A jelenkor kihívásainak megfelelve biztosítják az élelmiszerlánc biztonságát, a program a kutatástól a piacig terjed, hozzájárul az egészséges közétkeztetéshez. A programban teret biztosítanak a kapcsolódó, kistermelők és őstermelők számára szervezett képzéseknek, megteremtik a helyi alapanyagokon előállított állatok minőségi, helyben történő vágásának és feldolgozásának lehetőségét, valamint a fogyasztóhoz eljutását, értékesítését.

A példaértékű együttműködés eredményeként vágópont és húsüzem kialakítását tervezik a kistérségből származó, őstermelők és kistermelők által nevelt, helyi takarmányon hizlalt sertés, juh, szarvasmarha, kecske minőségi, ellenőrzött körülmények között történő feldolgozására és értékesítésére. A program keretében tradicionális és házi jellegű termékek kerülnek előállításra, amelyek közétkeztetésben, szociális étkeztetésben, vendéglátásban, valamint a helyi termelői szabadpiacokon hasznosulnak.

A program jelszava, a Genetikától a füstölt kolbászig-mottó rendkívül beszédes, hiszen a tenyészállat vagy éppen a takarmány alapanyag előállításától és kiválasztásától kezdődően a levágáson és feldolgozáson keresztül egészen az elfogyasztásig, minden helyben, illetve a kistérségben megy végbe, a szállítás környezetkímélő módon történik.

Az ellenőrzött, minőségi alapanyagokat Vidék Minősége Védjegyrendszer keretein belül kialakított, Vidék Minősége ? Éltető Balaton-felvidék védjegy-címke garantálja, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület szervezete. Dr. Rédei Zsolt elnök elmondta, a helyi termékek előállítását és fogyasztását ösztönzik, 2014-ben az év vidékfejlesztő közössége díjjal ismerték el munkájukat. A termelési, hizlalási rendszerbe kapcsolódó gazdálkodók minősítésével, együttműködésének elősegítésével járul hozzá az egyesület. Így biztosítják az együttműködő szervezetek a hosszú távú garanciát és kiszámíthatóságot a gazdák és a fogyasztó számára is.

Szóljon hozzá!