ZETApress

hírportál

AsiaInfo Törökbálinton

Kína piacvezető távközlési informatikai szoftverfejlesztője, az AsiaInfo Törökbálinton, a Telenor Székházában nyitja meg európai támogatóközpontját ? jelentették be a vállalatok vezetői ma délben a törökbálinti központ ünnepélyes átadásán.

A kínai vállalat kezdetben 180 magasan kvalifikált informatikai fejlesztőt és mérnököt foglalkoztat majd a Telenor Házban magyarországi projektjei és erősödő európai jelenléte támogatására. Az AsiaInfo törökbálinti központja 2016-ig akár nyolc európai távközlési projekthez nyújthat támogatást ? hangzott el az átadón. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a központ ünnepélyes megnyitóján elmondta, hogy Magyarország számára alapvető versenyképességi kérdés az IT ágazat töretlen fejlődésének biztosítása.

? A kormány ehhez kíván új lendületet adni a majd egy éve elfogadott Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával és a tavalyi év végén elfogadott Zöld könyvvel, amely a stratégiában foglalt célkitűzések megvalósításához szükséges lépéseket részletezi ? fogalmazott a miniszter jelezve, hogy a Zöld könyv elfogadásával az Operatív Programok brüsszeli jóváhagyását követően elindulhatnak az új infokommunikációs programok és pályázatok. Ez már csak azért is fontos, mert az infokommunikációs ágazat 12 százalékát adja a magyar bruttó hazai terméknek, és 270 milliárd forinttal járul hozzá a költségvetéshez.

A kínai informatikai szoftverfejlesztő vállalat letelepedése Magyarországon két egymással párhuzamos tendenciára hívja fel a figyelmet ? mutatott rá Seszták Miklós. ? Egyrészt arra, hogy egyre több külföldi IKT vállalat érzi úgy, hogy a magyarországi jelenlét ideális perspektívát nyújt üzleti céljai eléréséhez, másrészt arra, hogy a magyar IKT szakemberek tudására világviszonylatban is érzékelhető a kereslet ? fogalmazott a tárcavezető.

? Az AsiaInfo munkatársainak több mint a felét magyar egyetemekről toborozná ? tette hozzá Csen Hua-ping, a világszerte több mint 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató szoftverfejlesztő vállalat, az AsiaInfo igazgatója. Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója az átadón elmondta, hogy a tavaly magyarországi jelenlétének 20. évfordulóját ünneplő Telenor már a következő 20 évre készül, amikor olyan új partnert invitál Magyarországra, mint az AsiaInfo. ? A cég magyar fejlesztők tucatjait fogja foglalkoztatni, így hozzájárul a tehetséges informatikai szakemberek itthon tartásához és a magyar informatikai és távközlési iparág további növekedéséhez ? jelentette ki Christopher Laska, majd Seszták Miklóssal és Csen Hua-pinggel együtt átvágta a nemzetiszínű szalagot.

Szóljon hozzá!