ZETApress

hírportál

TiJöttök! Újratöltve

Spaller Endre üdvözlőbeszédeÖsszefogás a versenyképes nemzeti innovációért a TiJöttök! Program keretében. Idén első alkalommal hirdeti meg a nagy sikerű TiJöttök! Program folytatásaként innovációs projekt versenyét az Entrepreneurship Foundation Hungary (EFH) Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány ? tudtuk meg délelőtt az Andrássy úti sajtótájékoztatón.

Magyarországon eddig egyedülálló módon az állami, civil és az üzleti szféra hármas összefogásának és támogatásának köszönhetően feltárásra, bemutatásra és díjazásra kerülnek azok az innovatív projektek, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak majd a nemzetgazdaság versenyképességéhez, illetve a magyar technológiaexport növekedéséhez. A program a Miniszterelnökség fővédnökségével valósul meg.

TiJöttök! Innovációs projektverseny

A TiJöttök! Innovációs Projektverseny pályázatára 3 kategóriában ? digitális város, egészségipar, agrár- és élelmiszeripar ? olyan minimum pilot fázisában lévő termékekkel, technológiákkal vagy szolgáltatásokkal lehet pályázni, amelyek nemzetközi piacra lépés előtt állnak. A szakmai zsűri mindhárom kategóriában kiválasztja a legjobb három projektet, amelyekről kisfilmek készülnek. Az ezek közül, közönségszavazással kiválasztott három Innovációs díj győztese, nemzetközi tanulmány úton vehet részt, így számukra lehetőség nyílik arra, hogy visszajelzést kaphassanak projektjükről nemzetközi piaci környezetben, illetve akár együttműködő partnereket találjanak a külpiacra juttatásukhoz. A közönségszavazásra idén áprilisban a Facebook-on kerül sor.

? A program a Miniszterelnökség, a Sanofi-Aventis Zrt, a T-Systems Magyarország Zrt, az Agrotechfood Agrár- és Élelmiszer-ipari Innovációs Zrt. és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) összefogásával valósul meg ? mondta el üdvözlőbeszédében Spaller Endre, az NKFIH elnöke. A verseny különdíjai a HIPAVILON Kft. által felajánlott szellemi vagyon audit elkészítése, az Agrotechfood Zrt. teljes körű projekt- vagy start-up inkubációs szolgáltatása, illetve a Design Terminál Nemzeti Kreatív-ipari Központnál konzultációs programban való részvétel. A pályázat nyitott magán-, és jogi személyeknek egyaránt.

? Egy állam sikere ezekben az években nagymértékben függ attól, hogy miként tud reagálni a világgazdasági kihívásokra, meg tudja-e ragadni a kínálkozó lehetőségeket, vagy hagyja, hogy megelőzzék. A fejlesztéspolitika eszközrendszere tökéletesen alkalmas arra, hogy új irányba terelje a magyar gazdaságot az által, hogy az eddigiekhez képest kiemelkedő támogatást nyújt a kutatást, fejlesztést és innovációt jelentő tudásháromszög ösztönzésére. Csak a közvetlen innovációs forrásokat figyelembe véve 700 milliárd forintról beszélünk, amelynek nem kevesebb a célja, mint magyar ötleteket konkrét termékké változtatni. A fővédnökség vállalásakor is ez a szemlélet vezetett bennünket ? mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

? A versenyre és a gyakornoki programra 2015. február 15-ig lehet nevezni. A pályázati feltételek és bővebb információk a weboldalon találhatók. A verseny életre hívásával célunk bemutatni és támogatni mindazokat a fiatalokat, akik piacképes kutatás-fejlesztési tevékenységük révén versenyképesebbé tehetik hazánkat, és példaképekké válhatnak a felnövekvő generációnak. A TiJöttök! Program keretében idén húszmillió forintot biztosítunk a fiatal, tehetséges kutatók, valamint innovatív ötletek, technológiák támogatására ? mondta Ducsai-Oláh Zsanett, az EFH elnöke.

A TiJöttök! Program célja, hogy a felsőoktatásban tanuló fiataloknak bemutassa a kutatás-fejlesztésben rejlő távlatokat és ösztönözze őket a műszaki és természettudományos életpálya választására, biztos alapot teremtve a jól képzett hazai kutatói, valamint mérnöki utánpótlás számára. A program keretében eddig az ország 12 legjelentősebb KFI tevékenységet folytató felsőoktatási intézményébe látogattak el a szakemberek, ahol több mint 2500 pályaválasztás előtt álló fiatalnak mutattak be egy-egy sikeres életpályát. Ez idő alatt közel 40 sikeres tudományos kutató és egyetemi oktató, 12 innovatív vállalkozó és 12 nagyvállalati kutatómérnök vett részt a programban. 42 portréfilmet forgattak le olyan fiatal kutatókkal, egyetemi projektgazdákkal, akik példaként állíthatók azon tehetséges, sikeres jövő előtt álló fiatalok elé, akikből pár éven belül nemzetközi hírű mérnökök, kutatók válhatnak.

? A hazai infokommunikációs szektor vezető vállalataként kiemelt feladatának tartja a cég, hogy támogassa azokat a kezdeményezéseket, amelyek segítségével az ország digitalizálásához hozzájárulni képes innovatív megoldások jöhetnek létre. A városi közösségek életét megkönnyítő infokommunikációs megoldások fejlesztésének területén is érdemes alapozni a magyar mérnöki tudásra, amelyben a TiJöttök! révén számos, a gyakorlatban is alkalmazható, digitális városokhoz kapcsolódó innováció megjelenésére lehet számítani ? mondta Rékasi Tibor, a Digitális Város Innovációs Díjat támogató T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

Pierre Faury előadása? Örömmel veszünk részt a Ti Jöttök Innovációs Projekt Versenyben, mert úgy érezzük, hogy a kezdeményezés összhangban van vállalatunk céljaival és filozófiájával. Nagyon fontos számunkra, hogy egyre újabb, és hatékonyabb terápiás megoldásokat nyújtsunk, ezzel adva reményt a betegeknek. Az új megoldásokhoz folyamatos megújulásra és innovációra van szükség, amit a fiatalabb generáció frissességével és fiatalos gondolkodásmódjával már eleve magában hordoz. Éppen ezért minden olyan kezdeményezésre nyitottak vagyunk, és lehetőségeink szerint igyekszünk is támogatni, amely segíti a fiatalok tudásfejlesztését, hogy általuk fejlődhessenek még tovább az innovatív terápiás megoldások ? jegyezte meg Pierre Faury, a Sanofi-Aventis Zrt. vezérigazgatója.

A verseny egyik kategóriájának elismerését, az Agrár- és Élelmiszer-ipari Innovációs Díjat, az Agrotechfood Agrár- és Élelmiszer-ipari Innovációs Zrt. biztosítja. ? Vállalatunk elsődleges célja, hogy a Magyarországon egyedülálló inkubáció keretében támogassuk az agrár- és élelmiszeripar területére fókuszáló, innovatív projekteket, majd segítsük azokat a hazai és a külföldi piac meghódításában. A versenynek köszönhetően még több projektgazda kaphat lehetőséget a bemutatkozásra, és tervei megvalósítására ? emelte ki Mészáros Mónika Aliz, a Felügyelőbizottság elnöke.

A gyakornoki program

Annak érdekében, hogy a TiJöttök! program a következő kutatói generáció sikeréhez is hozzájáruljon és támogassa a hallgatókat piacképes szaktudás megszerzésében, az EFH külön gyakornoki programot is indít. A gyakornoki programra jelentkezők közül a legkiválóbb egy-egy hallgató hathetes, szakterületüknek megfelelő szakmai gyakorlaton vehet részt a programot támogató T-Systems Magyarország Zrt-nél, illetve a Sanofi-Aventis Zrt-nél. Pályázni érvényes gyógyszerészi, orvosi, biológusi vagy infokommunikációs szakirányú felsőoktatási jogviszonnyal lehet.

Szóljon hozzá!