ZETApress

hírportál

Bujdosóék metszenek

Már zajlik a metszés Bujdosóéknál. A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet számára a január sem tartogat sok pihenést: elkezdték a szőlők metszését, a balatonlellei új vinotéka környezettudatos fejlesztését és a friss borok összeállítását is ? tudatta Korsós Katalin, Live PR Kft.

A borászati és üzleti rendezvényeken is egyre népszerűbb Bujdosó Pincészetnek az elmúlt hetekben nem sok ideje jutott a pihenésre, hiszen már január elején belevetették magukat az idei szőlőmunkálatokba, hogy a tőketerhelés beállításával az idei szüret is eredményes lehessen. A munkálatok során elkezdték a szőlők metszését, amelyben nagy segítséget jelent az előmetsző gép, így a vártnál sokkal gyorsabban haladnak.

A balatonlellei Bujdosó-üzem mellett, a december elején megnyitott új vinotéka berendezésére is sort kerítettek, ahol már üzembe helyezték a központi fűtőrendszert, amely egy vegyes-tüzelésű, automata faapríték-adagolós kazán működésén alapul. Ezzel a beruházással mostantól a venyigét, a kivágott szőlőtőkét, gyökereket vagy a gyümölcsfák nyesedékeit kiválóan újra tudják hasznosítani. Január végére pedig egy hőszigetelt készáru raktárral bővítik telephelyüket. A beruházás folytatását tavasszal tervezik, amikor a melegvíz-előállítást napelemes rendszerrel kötik össze, hogy ezzel még környezettudatosabb üzemi körülményeket biztosítanak.

? Az év elején, a szőlőmunkálatokon túlmenően kiemelten fontos feladat a borok összeállítása is, amelyet a hagyományoknak megfelelően feleségemmel, Beával végzünk. Így született meg például a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot boraink háziasításából a legfrissebb Bujdosó Mentőöv rozé ? mondta Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza. A terveknek megfelelően január közepétől elkezdik a 2014-es fehérborok palackozását, amit a Csomó (Sauvignon Blanc), a Kapitány (Irsai Olivér) és a Torony (Olaszrizling) tételekkel kezdenek. ? Természetesen idén is van egy kedvencem: a Rajnai Rizling, ami egyelőre a finom-seprőn alakul ? tette hozzá Ferenc, aki a honlapjukon található saját blogbejegyzéseiben hétről-hétre beszámol az aktuális teendőkről, hétköznapokról.

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó-család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

Szóljon hozzá!