ZETApress

hírportál

Árverés interneten

Internetes licitÁtlátható és eredményesebb vagyonértékesítés a felszámolási eljárásokban. A jövő évtől a felszámolási eljárásokban elektronikus úton kell értékesíteni az adós vagyontárgyait. Az e célra 65 millió forintból létrehozott online felület, az Elektronikus Értékesítési Rendszer (EÉR) 2015. január 1-jén csütörtöktől működik majd ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A csődbe ment vállalkozások vagyontárgyait a hagyományos formában lebonyolított egyedi árverések és pályáztatások helyett 2015-től központosítottan, új, korszerű internetes felületen értékesítik. Az EÉR létrejötte elősegíti, hogy minél többen vegyenek részt az eljárásokban licitálóként, ezzel élénkíti az árversenyt. A befolyó magasabb vételárnak köszönhetően a felszámoló a hitelezői igények és munkavállalói kintlévőségek korábbiaknál nagyobb hányadát tudja majd kifizetni.

Az EÉR oldalon 7000 forintos díj fejében bárki regisztrálhat, az árveréseken azonban csak az vehet részt, aki előzetesen nyilatkozik arról, hogy nem áll kapcsolatban a felszámolás alatt álló vállalkozással. A licitet nem csak a nyertes, hanem a második legjobb ajánlatot tevő is köteles tartani. Az Elektronikus Értékesítési Rendszer felhasználói szabályzata a kormányzati honlapon idekattintva érhető el.

Az elektronikus árverési-pályázati felület egy állami szerv által működtetett és felügyelt rendszer lesz, amely biztosítja a rendszergazdai feladatokat ellátó személyzetet, munkanapokon nappali telefonos és internetes ügyfélszolgálatot tart fenn az esetleges problémák elhárítására, a hibák kijavítására és a felhasználói észrevételek feldolgozására. A szoftvernek 0-24 óráig megbízhatóan, fennakadás nélkül kell működnie, betartva a vonatkozó IT biztonsági szabályokat, ajánlásokat is.

Az EÉR elindítása összhangban áll a közigazgatás átfogó korszerűsítését célzó kormányzati törekvésekkel, melyek fontos pillére az egyes eljárások automatizálását támogató informatikai rendszerek kiépítése és a működési hatékonyság növelése. A rendszer bevezetése átlátható, nyilvános és tisztességtelen befolyásolástól mentes vagyonértékesítéseket tesz lehetővé, így a gazdasági élet tisztaságát és versenysemlegességét is szolgálja.

Kunfalvi Zoltán, NFM? A vásárlóként bárki számára elérhető online felület várhatóan nagy lendületet ad a felszámolások során esedékes vagyonértékesítéseknek. A rendszer használata a felszámolók számára kötelező minden olyan esetben, amikor a vagyontárgyakat a csődtörvény rendelkezései szerint árverés vagy pályázat útján kell értékesíteni. Az EÉR nagy előnye, hogy biztonságos és stabil, a rendszer a felületen történő összes cselekményt naplózza és eltárolja, tehát az értékesítés és az üzemeltetés is átláthatóvá válik ? mondta el Dr. Kunfalvi Zoltán, az NFM felszámolói névjegyzék vezetésével kapcsolatos feladatok irányításáért és összehangolásáért felelős miniszteri biztosa.

Mivel a licit pillanatnyi állása és befejezésének pontos ideje folyamatosan nyomon követhető a portálon, arra voltam kíváncsi, mi van, ha valaki az utolsó 10 másodpercben teszi meg a legnagyobb ajánlatot, s már nincs idő másnak ezt túllicitálni? ? Kunfalvi doktor megnyugtatott: ilyenkor automatikusan meghosszabbodik 15 perccel a licitidő, s a korábbi legmagasabb értékű ajánlattevőt is értesíti e-mailben rendszer, hogy a 2. helyre szorult, így ő is lehetőséget kap egy újabb licitre. Az internetes oldalon a felszámoló társaságok alapdíja havi bruttó ötezer forint, illetve van egy sávos ezer és húszezer forint közötti licitindítási díj, az értékesített vagyon után pedig 1 százalék jutalékot számítanak fel.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Licitálás interneten | ZETApress

Szóljon hozzá!