ZETApress

hírportál

Kevesebb a szabálysértés

Karácsonyi vásárAz idei karácsonyi vásárokon végzett ellenőrzések 38 százalékánál találtak szabálysértést a fogyasztóvédelmi ellenőrök, egy évvel korábban az az arány még 42 százalék volt ? számolt be a javuló tendenciáról Koszorús László, az NFM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a karácsonyi vásáron.

November utolsó hetétől ma délig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, valamint a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi ellenőrei 628 ellenőrzést végeztek, ezek közül 241 esetben találtak valamilyen hiányosságot ? ismertette az adatokat ma délután Fülöp Zsuzsanna, az NFM szóvivője a Széchenyi István téri Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban. Ellenőreik 584 próbavásárlást végeztek, elsősorban a nagy áruházak élelmiszer üzleteiben. Bírságot is többnyire csak a nagyobb boltokban szabtak ki, a kisebb üzleteket a szabályos működésre kötelezték, illetve figyelmeztették. Nem inzultáltak, konzultáltak! Az ellenőrzés kiterjedt a játékboltokra, az elektronikai üzletekre, a fenyőfaárusokra és a piacokra is. A leggyakoribb probléma az egységárak feltüntetésének elmaradása volt, márpedig a fogyasztók ezzel tudják összehasonlítani az egymást helyettesítő termékeket ? emelte ki a szóvivő asszony.

Több esetben előfordult az is, hogy az akciós árat a pénztár nem érvényesítette. A feltárt többletfizetés összesen 15 ezer forintot tett ki, egy-egy esetre alig 200 forint jutott. A fenyőfaárusok 10 százalékánál találtak hiányosságot. Vagy az ár feltüntetése, vagy a hiteles mérőeszköz hiányzott. Ahogy minden karácsony előtt, most is ellenőrizték a fényfüzéreket. A hatóság laboratóriumába 32 mintát szállítottak be, melyekből 26-ot már megvizsgáltak, közülük 22 nem felelt meg az előírásoknak. A rossz minőségű termékeket a piacokon alkalmai árusok, illetve távol-keleti áruházak hozzák forgalomba ? hangzott el a sajtótájékoztatón. Fülöp Zsuzsanna jelezte, hogy az ellenőrzések egészen karácsonyig folytatódnak. Nekünk is bemutattak néhány próbavásárlást, ahol természetesen mindent rendben találtak. A két ünnep között a szavatossági jogok érvényesülését, illetve a webáruházak elleni panaszokat fogják vizsgálni. Szilveszter előtt a pirotechnikai eszközöket ellenőrzik.

Szóljon hozzá!