ZETApress

hírportál

Befűtenek az evangélikusoknak

RadiátorUniós forrásból újult meg a Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség fűtési rendszere. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében kiírt pályázat révén, összesen több mint 22 millió forintból újulhatott meg a Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség templomának, Esperesi Hivatalának és imaházának fűtési rendszere, amit Ujhelyi István, a MEH államtitkára adott át.

A Környezet és Energia Operatív Program pályázatainak célja az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiaforrások használatának széles körű elterjesztése és az energiatakarékosság fokozása. A terület jelentőségének növekedését is jelzi, hogy míg a Nemzeti Fejlesztési Terv révén megvalósult projektek összértéke 151 milliárd forint volt, addig az Új Magyarország Fejlesztési Terv csaknem tízszer ekkora forrást, összesen mintegy 1500 milliárd forintot biztosít környezetvédelmi beruházásokra.

A Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség templomának, Esperesi Hivatalának és imaházának fűtési rekonstrukciója csaknem tízmillió forint uniós támogatással, összesen több mint 22 millió forintból valósulhatott meg. A beruházás keretében az Esperesi Hivatalt ? fűtésrásegítése, valamint melegvíz-ellátása érdekében ? négy darab vákuumcsöves napkollektorral, az egyházközség templomát pedig két 30 kW energia előállítására alkalmas föld-víz típusú hőszivattyúval szerelték fel, az imaházban központi fűtést építettek ki. Az imaház fűtését biztosító kazán, a gyülekezet később megépítendő óvodájának és tornaszobájának alapfűtését is képes lesz biztosítani.

Bakonycsernye három alkalommal pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázataira, a település összesen több mint 15 millió forinttámogatásban részesült. A Móri kistérség szintén eredményesen pályázik az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaira. Főként a Gazdaságfejlesztési és a Regionális Operatív Program pályázatain sikeres a kistérség, amelyeken eddig közel 2,5 milliárd forintos összeget nyert el.

Evangélikus templomAz Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjában megújuló energiaforrás-felhasználás növelésére mintegy 62 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. Tiszta energia ? tiszta környezet mottó alatt márciusban hét új uniós pályázat került kiírásra, összesen 34 milliárd forintértékben.

Az uniós források felhasználása során az egyik legfontosabb szempont, hogy a források a lehető legnagyobb mértékben járuljanak hozzá a válság hatásainak enyhítéséhez, a munkahelyek megőrzéséhez és új munkahelyek teremtéséhez. 2007-ben hazánk az uniós tagországok közül az elsők között nyitotta meg a 2007-2013 között rendelkezésre álló támogatási forrásokat. Magyarország az első olyan tagállam, amely kifizetés-igénylést nyújtott be a Bizottságnak a 2007?2013-as pénzügyi időszakban.

Hazánk időarányosan a 2007?2008-as időszak 9,86 milliárd eurós keretének 89 százalékát hívta le, ezzel a régióban első a források időarányos felhasználásban. A 2008?2009-es időszakban az Európai Bizottság által teljesített időközi kifizetések tekintetében Magyarország 253 millió euró lehívással a 3. helyen áll tagállami összehasonlításban ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!