ZETApress

hírportál

Télen is lesz gáz

Gáztárolók az ezredfordulónNem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani ? mondta el Horváth Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója a mai zsanai sajtóbejáráson. Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) elnök-vezérigazgatója szerint a magyarországi tárolók töltöttségi szintje abszolút értékben nem, viszont a téli fogyasztás arányában kiemelkedő Európában.

Az október 28-i adatok alapján a magyar földgáztárolók együttes töltöttségi szintje 68 százalék, a rendelkezésre álló mobilgázmennyiség 4,4 milliárd köbméter. Az MFGT négy föld alatti gáztárolóval rendelkezik, a zsanai és a hajdúszoboszlói nagy-, valamint a pusztaedericsi és a kardoskúti kis-tároló együttesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas. Emellett működik az MMBF Földgáztároló Zrt. tulajdonában lévő, 1,9 milliárd köbméter kapacitású szőregi tároló is, amely a stratégiai készletek mellett kereskedelmi célokra is tárol gázt. Ennek a tárolónak a töltöttségi szintje eléri a 90 százalékot.

A legnagyobb naponta kivehető mennyiség a zsanai tárolóból 53,6 millió köbméter, a szőregiből pedig 25 millió köbméter, amelyek együttesen fedezni tudják a napi magyar lakossági csúcsfogyasztást, amely az előző években egy átlagos téli napon 60-70 millió köbméter volt. Az elnök-vezérigazgató jelezte, hogy a kitárolható csúcsmennyiség jelentős mértékben függ a vezetékekben lévő nyomástól. Fritsch László tájékoztatása szerint a zsanai gáztárolót a kereskedői igényeknek megfelelően továbbra is folyamatosan töltik, az MFGT másik három tárolója pedig már kitárolási üzemmódban működik a lakossági kereslet kielégítése céljából. A besajtolási és a kitermelési folyamatok optimalizálása mellett az MFGT azon dolgozik, hogy a kettő közötti átállási időszakot lerövidítse ? jegyezte meg az elnök-vezérigazgató.

Szóljon hozzá!