ZETApress

hírportál

MKB a diákokért

MKB BankMár húszan jutottak diplomához az MKB Ösztöndíjprogrammal. Az idén végzett diákkal együtt húszra nőtt azok száma, akik felsőfokú képesítést vagy szakmát szereztek az MKB Bank ösztöndíjának segítségével. Utóbbira továbbra is sokszoros a túljelentkezés ? tudtuk meg délelőtt a Váci utcai bankszékházban.

Az ebben az évben megüresedett tizenkilenc helyre csaknem kétszáz érvényes pályázat érkezett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálathoz (NGYSZ), amellyel közösen 1997 óta működteti az MKB Bank a tehetséges, ám nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek és fiatalok tanulmányait elősegítő ösztöndíjprogramját. A kezdeményezésnek minden tanévben száz, kiemelkedő szellemi képességű, de szociálisan hátrányos helyzetű gyermek és ifjú a haszonélvezője. Közülük minden negyedik valamelyik felsőfokú oktatási intézmény hallgatója. Az idei végzett a Pannon Egyetem számviteli mesterszakán szerzett diplomát, az ösztöndíjat pedig 1998 óta kapja. Vele már húsztagú az MKB ösztöndíjasok klubja, amelynek tagságában közgazdászok, mérnökök és orvosok mellett régész, informatikus és táncművész is akad.

A bank társadalmi felelősségvállalási tevékenységének alappillérét jelentő ösztöndíjprogram mellett, amelynek segítségével az első ösztöndíjas még 2007-ben vehette át a diplomáját, a bank és az NGYSZ együttműködésének a karácsonyi gyermekgála is része. Immár tizennyolc éves hagyomány, hogy karácsony előtt az MKB Bank 1200, nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket hív meg a fővárosi Operaházba, a Diótörő mesebalettre. Az előadással, az ünnepi ajándékokkal és finomságokkal a bank igyekszik szebbé, gazdagabbá, felejthetetlenné tenni a karácsonyt ? a kezdetek óta csaknem 22 ezer gyermek számára.

Az MKB Bank karitatív tevékenységének középpontjában a gyermekek állnak. A bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) között fennálló együttműködési megállapodás értelmében a pénzintézet a 2014/2015-ös tanévben is támogat kiválóan tanuló, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket. Az együttműködést alkotó MKB Ösztöndíjprogram, valamint a karácsonyi gyermekgála előkészítését, szervezését és lebonyolítását ? az MKB Bank felkérésére ? az NGYSZ végzi, immár tizenhatodik éve.

MKB Ösztöndíjprogram

Az MKB Bank 1997-ben ösztöndíjat alapított azzal a céllal, hogy kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám hátrányos szociális helyzetű gyermekeket támogasson. A bank ? az NGYSZ bevonásával ? minden évben pályázatot hirdet, amelyre mindazon tanulók pályázhatnak, akik az általános iskola első és második osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 ezer forintot. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén a bank egészen az egyetemi-főiskolai diploma megszerzéséig folyósítja az ösztöndíjat.

Kezdetben évente 20 gyermek kapott ösztöndíjat, majd ez a szám évről-évre bővült, elérve a jelenlegi száz főt. Az MKB-ösztöndíjban részesülő 100 diák fejenként 16 ezer forint támogatást kap havonta. A bank minden tanév kezdetén oklevéllel jutalmazza azokat a gyermekeket, akik elnyerték az ösztöndíjat. Azok a diákok, akik nem tudják teljesíteni a 4,5-ös tanulmányi átlagot, figyelmeztetést követően kiesnek az ösztöndíj programból. A 2014-ben kimaradt tizenkilenc tanuló, illetve az idén végzett egy diák helyére a bank pályázatot hirdetett. A kiírásra közel 200 érvényes pályázat érkezett az NGYSZ irodájába.

Az új ösztöndíjasok kiválasztásában a hátrányos helyzet, a kiváló tanulmányi eredmény mellett a családi háttér, a különórák száma, valamint a különböző versenyeken elért helyezések is szerepet játszottak. Az MKB Bank pályakezdő ösztöndíjas diákjainak sorsát is igyekszik nyomon követni: ajándékkal búcsúztatott, végzett ösztöndíjasai számára 2009-ben létrehozta a Végzett Diákok Klubját, amelynek taglétszáma 20-ra emelkedett az idén.

Karácsonyi Gyermekgála

December 21-én vasárnap délelőtt 18. alkalommal szervezi meg az NGYSZ az MKB Karácsonyi Gyermekgálát, amelynek programja a sok gyermek számára maradandó élményt nyújtó, kedves, karácsonyi hangulatot idéző Diótörő című mesebalett. Immár hagyomány, hogy az MKB Bank 1200 nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket hív meg vidéki városokból és a fővárosból a budapesti Operaházba. Az előadással, az ajándékokkal és a harapnivalóval a bank szebbé, gazdagabbá és felejthetetlenné igyekszik tenni a karácsonyt ? a kezdetek óta csaknem 22 ezer gyermek számára.

Szóljon hozzá!