ZETApress

hírportál

Államreform a romákért

DiplomaA kormány támogató programmal segíti a diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését a közigazgatásban. A kormány 200 diplomás roma szakember felvételét kezdeményezi a közigazgatás legkülönbözőbb szintjein. Az októbertől induló program ? amelynek célja a vezető roma értelmiségi réteg kiszélesítése és megerősítése ? része a romák felzárkóztatását és beilleszkedését szolgáló intézkedéssorozatnak.

A következő évtized legfontosabb társadalmi kihívása, a politika legnehezebb feladata megakadályozni, hogy végérvényesen leszakadjanak azok a társadalmi csoportok, azok az emberek, akiket a szegénység mellett sok esetben még az előítéletek is sújtanak. A romák felzárkózása, beilleszkedése felelős hozzáállást kíván mindenkitől: a kormánynak több esélyt és lehetőséget kell nyújtania a romáknak, a romáknak pedig élniük kell ezekkel a lehetőségekkel.

A diplomával rendelkező roma munkavállalók előtt álló akadályok lebontása érdekében a kormány egy olyan komplex, szakmai és anyagi segítséget nyújtó programot dolgozott ki, amely segíti a diplomával rendelkező romákat a központi közigazgatásban és a regionális hivatalokban való elhelyezkedésben. A program keretében a pályázók minden segítséget megkapnak, hogy sikeresen tegyenek eleget a közigazgatásba való bekerülés szigorú követelményeinek.

A pályázók versenyvizsgára való felkészítését és vizsgáztatását a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSzK) végzi. A KSZK gondoskodik a konkrét munkakörökhöz kapcsolódó kiválasztási eljárásról is ? a központi közigazgatási szervek és a regionális hivatalok által jelzett álláshelyekhez szükséges készségek és szakmai tudás felmérésével.

A programban résztvevők elhelyezkedése érdekében már a felkészítéssel párhuzamosan, novemberben elkezdődik az igényfelmérés a közigazgatási intézményeknél, de már eddig több szervezet jelezte, hogy csatlakozna a programhoz. A program stratégiai célja, hogy a felvételt nyertek foglalkozatására határozatlan idejű köztisztviselői státusz keretében, a pályázó szakmai életútjának, képességeinek, érdeklődésének megfelelően kerüljön sor.

A programban résztvevők kiválasztására nyílt pályázatot ír ki a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ. A roma fiatalok tájékoztatása a pályázati lehetőségről célzottan, azaz a már meglévő adatbázisokra ? elsősorban a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és a Romaversitas programjaira ? építve, másrészt a KSZK csatornáin keresztül ? államigazgatási szerveknél, munkaügyi központoknál, felsőoktatási intézményekben való meghirdetés útján ? történik.

A projektet a kormány az Államreform Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozza. A projekt összköltsége százmillió forint, amely magában foglalja többek közt a résztvevők vizsgára való felkészítését, a vizsgáztatás költségét, a tanfolyamhoz és vizsgához kapcsolódó utazás, szállás és ellátás költségeit. A pályakezdők első éves fizetését az Államreform Operatív Program: Diplomával rendelkező romák foglalkoztatása a közigazgatásban elnevezésű projekt egymilliárd forintos keretösszege biztosítja. A roma munkavállalókat foglalkoztató szervet további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli.

A diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését segítő projekt csak az egyik eleme a kormány romák felzárkóztatását elősegítő intézkedéseinek. Emellett a kormány megerősíti például a Tanoda programot, amely azoknak a gyerekeknek nyújt felzárkózási lehetőséget, akiknek az iskolai oktatáson kívül is szükségük van támogatásra. Folytatódik a telepfelszámolási program is, amelynek keretében Magyarország ötszáz cigánytelepe közül száz felszámolását kezdi meg a kormány. Csak jövőre egymilliárd forint jut erre a célra. Szintén a felzárkóztatást szolgálja az a szabály, hogy januártól csak az esélyegyenlőségi tervvel rendelkező önkormányzatok kaphatnak uniós támogatást fejlesztési céljaikra ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Három nap még a diplomás romáknak | ZETApress

Szóljon hozzá!