ZETApress

hírportál

Életmentő ételmentők

Több mint 50 tonna élelmiszert hoz a rászorulóknak a IX. Élelmiszerbank Adománykonvoj a mai Élelmezési Világnapon ? tudtuk meg délelőtt a Műcsarnok alagsorában. Minden évben október 16-án az Élelmezési Világnapon indítja útnak a Magyar Élelmiszerbank Adománykonvoját a FAO-val közösen, mellyel az éhezés elleni küzdelemre szeretné felhívni a figyelmet.

A 18 teherjárműből álló konvoj fél 10-kor indult Budaörsről, s a magyarországi rászorulók számára gyűjtött élelmiszer adományokkal rendőri felvezetéssel áthaladt Budapesten. Az Olof Palme sétányon 10 órakor megállt, majd rövid fotózás után tovább haladt az Élelmiszerbank Egyesület XVII. kerületi raktáraihoz. A részletes útvonal: Budaörsi út ? Hegyalja út ? Erzsébet híd ? Március 15-e tér ? Jane Haining rakpart ? Széchenyi István tér ? József Attila utca ? Andrássy út ? Hősök tere ? Olof Palme sétány ? Dvorzsák sétány ? Dózsa György út ? Kerepesi út ? Veres Péter út ? Bökényföldi út ? Rákosligeti határút ? Lokátor utcai Élelmiszerbank raktár.

Az éhezés, mint társadalmi probléma Magyarországon is egyre többeket érint. Sok családban rendszeresen gondot jelent az élelmiszerek beszerzése. A legújabb EuroStat adatok szerint Magyarországon lakosságának egyharmada, 33% azok aránya, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy húsfélét, csirkét, halat vásároljanak maguknak legalább minden második napon. A felmérés szerint ez az arány még magasabb a nyugdíjasok, illetve a nagycsaládosok körében, előbbiek aránya 41%, utóbbiak körében közel 46% azok aránya, akik nem engedhetik meg maguknak a minőségi élelmiszerek rendszeres beszerzését.

Ezt a jelenséget nevezzük minőségi éhezésnek, ami bár nem azonos súlyú a mennyiségi éhezéssel, amikor valaki rendszeresen nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, mégis egy, a magyar lakosság közel felét érintő problémára hívja fel a figyelmet. Megdöbbentőek ugyanakkor az élelmiszer-feleslegek kapcsán ismert adatok, miszerint Magyarországon éves szinten 1,8 millió tonna élelmiszer kerül megsemmisítésre, mely élelmezési célokra történő felhasználása lehetővé tenné a fent említett problémakör szinte teljes felszámolását. Az élelmiszer-feleslegek begyűjtésével és rászorulókhoz történő eljuttatásával Magyarországon fő tevékenységként a Magyar Élelmiszerbank foglalkozik.

? Mi az Élelmiszerbanknál abban hiszünk, hogy évről évre nagyobb mennyiségben menthetők meg feleslegként megsemmisítésre szánt élelmiszerek, melyeket mi még a fogyaszthatósági határidőn belül eljuttatunk a rászorulókhoz. Egyesületünk célja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a probléma súlyosságára és szolidaritásra biztassuk őket ? mondta Cseh Balázs az Élelmiszerbank elnöke. Az Élelmezési Világnap alkalmából a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a FAO közösen indította útjára a IX. Élelmiszerbank Adománykonvojt, amely több, mint 50 tonnányi élelmiszert szállít magyarországi rászorulóknak.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yVBr4bjkMpE#t=40[/youtube]

A konvojban résztvevő támogató vállalatok: Alföldi Tej Kft, Bijó Élelmiszer Kereskedelmi Kft, Bonafarm Csoport, Bonbonetti Csoport, Danone Kft, Famíliatészta Kft, Füri Tésztaipari és Élelmiszer-forgalmazó Kft, Gyermelyi Zrt, Izsáki Házi-tészta Kft, METRO Nagykereskedelem, Nestlé Hungária Kft, NT Kft, Penny Market Kft, Sága Foods Zrt, Soós Tésztaipari Kft., TESCO Globál Áruházak Zrt, Unilever Magyarország Kft, Univer Zrt. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület ezzel a kezdeményezésével az éhezés elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet.

Magyar Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank 2005 óta, működésének 9 éve alatt, folyamatosan növeli az évente megmentett élelmiszer-feleslegek mennyiségét. Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott élelmiszer-felesleget, melyek között vannak közeli lejáratú termékek, csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. 2014-ben eddig több mint 800 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen közel 300 ezer nélkülözőhöz, 220 partnerszervezetén keresztül. 2005-ös megalakulása óta 33 ezer tonna élelmiszert osztott ki közel 13 milliárd forint értékben.

FAO

A FAO az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete. Legfontosabb célja és feladata az élelmezésbiztonság megvalósítása ? az éhezés és alultápláltság, valamint a szegénység megszüntetése és a természeti erőforrások fenntartható használata és megőrzése. A FAO-nak világszerte 194 tagországa és egy tagszervezete van (az Európai Unió). A Szervezet központja Rómában, Olaszországban van. 1996-ban Közép- és kelet-európai FAO Al-regionális Iroda nyílt Budapesten, majd 2007-ben Budapestre költözött az Európai és Közép-ázsiai Regionális Iroda. Szintén 2007-ben került Budapestre az SSC, a FAO Központi Adminisztrációs Szolgáltató Központja.

Szóljon hozzá!