ZETApress

hírportál

Szakmai konzultáció a digitális műsorszórásról

Nagyobb műsorválaszték, minőségi szolgáltatások és alacsonyabb árak ? ezt jelenti majd a digitális átállás mindenki számára. Az Európai Unió elvárása értelmében 2012-ig valamennyi tagországban megszűnik a hagyományos televíziós műsorszórás, helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lép, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A digitális átállás forgatókönyve és ütemezése csak akkor lehet teljes, ha az érintett piaci szereplők és civil szervezeteik véleményét figyelembe véve készül el, ezért a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) szakmai konzultációra bocsátotta a televíziózás és a rádiózás digitális átállásáról szóló stratégiai dokumentumot. A most indított konzultációs folyamat lezárását, illetve a végleges stratégia elfogadását követően a MeH ? uniós mintára ? széles körű, a fogyasztókat érintő valamennyi részletre kiterjedő lakossági tájékoztatást tervez a digitális átállás ügyében.

A földfelszíni digitális sugárzás elindulását követően a jelenleg kizárólag a három országos csatorna vételére képes háztartások is akár tucatnyi csatorna közül választhatnak majd. A digitális átállás a nézők számára nemcsak kibővített műsorválasztékot jelent, hanem jobb adásminőséget és idővel új, interaktív szolgáltatások igénybevételének lehetőségét is. A digitális átállás erősíti a versenyt a műsorszolgáltatók és a műsorterjesztők piacán, ami a fogyasztók számára a minőségi műsorválasztékban és a kedvezőbb árakban jelentkezik majd.

A digitális televíziózás nem ismeretlen Magyarországon, hiszen a műholdas szolgáltatók mellett már néhány kábeltelevízió is digitalizálta szolgáltatását, és hamarosan a távközlési szolgáltatók is megjelennek az Internet-alapú televíziós szolgáltatással. A háztartásoknak a digitálisan terjesztett műsorok vételéhez dekóderre van szükségük. Ez kisebb beruházással, digitális átalakító ? úgynevezett set-top box ? segítségével is megoldható, amely a hagyományos tévét is alkalmassá teszi a digitális adás vételére, de természetesen olyan készülékkel is vehető lesz az adás, amelybe ezeket már gyárilag beépítették.

A televíziózás és a rádiózás digitális átállásáról szóló konzultációs dokumentum a Miniszterelnöki Hivatal honlapján érhető el. Az elektronikus formában a honlapjukról is letölthető dokumentummal kapcsolatos észrevételeket, esetleges kérdéseket a MeH november 11-ig várja e-mail címére, a honlapról szintén letölthető fedlap kitöltésével.

Szóljon hozzá!