ZETApress

hírportál

Felsőzsolcáról az űrprogramba

AlumíniumhabEgyüttműködési megállapodást kötött az Aluinvent Zrt. és az Európai Űrügynökség. Az együttműködés célja űripari alkalmazásokra szánt ultrakönnyű alumíniumhab termékek prototípusainak előállítása ? tudtuk meg délelőtt az Oxygen Wellness Naphegy III. emeletén, ahol az NFM-et Dr. Solymár Károly Balázs informatikai államtitkár-helyettes képviselte.

A Miskolc melletti Felsőzsolcán anyagtechnológiai fejlesztő- és gyártóközpontot üzemeltető Aluinvent Zrt. hosszú távú szerződést kötött az Európai Űrügynökséggel (ESA). Az ESA a magyar űrkutatás legfontosabb stratégiai partnere. A 20 európai tagállamot magába foglaló kormányközi szervezet elsődleges feladata az európai űrkutatás fejlesztési irányainak meghatározása, az űrkutatási programok kidolgozása és kivitelezése, valamint a kapcsolódó pénzügyi és szellemi kapacitások koordinálása. Magyarország jelenleg nem teljes jogú ESA tagállam, de 2013-ban megkezdte a csatlakozáshoz vezető tárgyalásokat.

Az Aluinvent Zrt. 2012-ben alakult magyar startup vállalkozás, fő tevékenységi köre az anyagtechnológiai fejlesztés és gyártás, elsősorban a nagy szilárdságú alumíniumhabokhoz és alumínium mátrixú kompozitokhoz kapcsolódó területeken. Dr. Babcsán Norbert, a cég technológiai igazgatója és fejlesztőcsoportjának tagjai egy korábbi PÉCS projekt keretében már sikeresen együttműködtek az Európai Űrügynökséggel. Az ESA által finanszírozott kutatások során egy speciális fémolvadék-habosítási eljárást, és az ezzel előállítható, apró cellás alumíniumhab anyagot sikerült kifejleszteni. Az új anyag gyártási technológiájának kidolgozása és a kísérleti alumíniumhab-gyártó üzem létrehozása már az Aluinvent Zrt.-ben valósult meg.

A cég alumíniumhab terméke különféle ötvözetekből előállítható, szabályozott és homogén cellamérettel, valamint különleges mechanikai tulajdonságokkal rendelkező, ultrakönnyű, jó energiaelnyelő képességű, nagy fajlagos szilárdságú, jól megmunkálható és hegeszthető új típusú anyag. Az alkalmazott technológia rendkívül stabil struktúrájú fémhabokat eredményez, melyek a habszerkezet károsodása nélkül komplex formákba önthetők vagy újraolvaszthatók. Az Aluinvent Zrt. által előállított alumíniumhab gyártási technológiájának kedvező költségei és a létrejött anyag egyedülálló tulajdonságai rendkívül versenyképessé teszik a terméket a könnyűfémekkel (pl. magnézium), vagy a műszaki műanyagokkal szemben is. Az előállított termékek iránt az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában és Németországban is jelentős érdeklődés mutatkozik.

A most kezdődő, másfél év időtartamú ESA együttműködés célja az Aluinvent által előállított alumíniumhab alapanyagból prototípus termékek létrehozása űripari alkalmazások számára, ennek során az alkalmazási terület kívánalmainak, illetve a szigorú előírásoknak megfelelő alumíniumhab-összetétel és -szerkezet kiválasztása, az anyag jellemzőinek és speciális körülmények között tanúsított viselkedésének meghatározása.

Óriási siker és egyben munkatársaink következetes munkájának az elismerése, hogy egyetlen évvel a megalakulásunk után már az Európai Űrügynökség partnerének mondhatjuk magunkat. Célunk, hogy Magyarország és ezen belül Miskolc a világ fémhabgyártásának, valamint a kapcsolódó kutatási tevékenységeknek a központja legyen, és jelentősen hozzájáruljunk a régió foglalkoztatási helyzetének javításához ? mondta el Szabó Tamás, az Aluinvent Zrt. vezérigazgatója.

Kutatótársaimmal évek óta dolgoztunk ezen a forradalmi alumíniumhabosítási technológián, és néhány hónapja sikerült igazi áttörést elérnünk mind a minőség, mind a termelékenység terén. Ennek egyik első eredménye az ESA-val kötött jelen megállapodás, amely új távlatokat nyit meg számunkra és nagymértékben gyorsítja stratégiai céljaink elérését. Biztos vagyok benne, hogy a jelen szerződés eredményeképpen kifejlesztendő egyedi és költséghatékony termékek széles körben elterjednek majd az űriparban ? jelentette be Dr. Babcsán Norbert, az Aluinvent Zrt. alelnöke.

Szóljon hozzá!