ZETApress

hírportál

BÚÉK, devizahitelesek!

Ócsai lakóparkEz év végére 25 ezer lakás kerül a Nemzeti Eszközkezelőhöz. Eddig 15 ezer lakást ajánlottak fel a jelzáloghiteleiket törleszteni nem tudó tulajdonosok a Nemzeti Eszközkezelő Zrt-nek, az idei év végére ez a szám eléri a 25 ezret, ezzel 100-120 ezer ember lakhatása oldódik meg tartósan ? mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a délelőtti sajtótájékoztatón.

A legtöbb felajánlás az ország keleti részéből érkezett: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 1500, Szabolcs-Szatmár-Beregből pedig 1300 lakást ajánlottak megvételre tulajdonosaik. A vásárlás átfutási ideje 3,5-4 hónap, de a felajánlástól már szünetel a banki végrehajtás. A 2011-es indulás után azért volt lassú a felfutás, mert az adminisztráció kiépítése mellett gondoskodni kellett a megvásárolt lakások kezeléséről is. Ezt a feladatot a MÁV Ingatlankezelő Kft. (MIK) végzi, így nem nulláról kellett megszervezni ezt a feladatot. Ma már havi 1500 lakás eladási felajánlása érkezik a társasághoz. Annak eldöntéséhez, hogy elegendő-e a lakások kezelésére a 9400 forintos átlagos havi lakbér, még egy év tapasztalatra van szükség ? mondta el Csillag Tamás István, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A miniszter-asszony tájékoztatása szerint az alacsonynak mondható lakbér ellenére a most határozatlan idejű bérlők ? az eddigi tulajdonosok ? egyharmada fizetési nehézséggel küzd (az önkormányzati lakásokban élők ennél jóval nagyobb arányban lakbérfizetés-képtelenek), de egy új jogszabályi lehetőség nekik is segít. Amennyiben a hátralék meghaladja a félévi lakbért, úgy egy éves határozott idejű szerződést köt az eszközkezelő a bérlővel, amelyben meghatározzák a hátralék törlesztési ütemét.

Némethné elmondta azt is, hogy a múlt évben tett felajánlásokra 23,5 milliárd forintot költött az eszközkezelő, így a költségvetésben a 33 milliárd előirányzatból megmaradt részt a kormány átcsoportosította. Az idei, további tízezer lakás megvásárlására viszont 37 milliárd forint szerepel a költségvetésben. A jövőben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő, örökös nélküli lakásokat is megkapja az eszközkezelő. Cs. Tamás István ezt egy olyan puffernek nevezte, amelybe azok költözhetnek tovább, akik az eredeti lakásuk bérét nem tudják fizetni. Az ócsai lakópark nyolcvan lakásából az üresen álló 33 is része a puffernek, míg a többi 47-nek már van lakója. Ott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segít a lakók kiválasztásában, majd a kiválasztottak beilleszkedésében.

A jogszabály szerint az eszközkezelő az eredeti forgalmi érték 55 százalékáért vásárolja meg a lakást a fővárosban és a vidéki városokban, féláron az egyéb városokban és 35 százalékért a kisebb településeken. Az arány független attól, hogy mekkora a hitel a lakáson. Amennyiben a vételárat a bank elfogadja, akkor az eszközkezelő lesz a lakás tulajdonosa, és azt bérbe adja a korábbi tulajdonosának. A levelezésben, a csekkek továbbításában a Magyar Posta Zrt. segíti a Nemzeti Eszközkezelő munkáját.

2 hozzászólás

  1. Úr Isten! Ennyi embert fosztottak meg a lakásuktól… Édes Jó Istenem! …és vették el a földet az új lakásoknak. Édes Jó Istenem és mi lesz a lakásaikkal? Eladják tán? …és albérlők lettek hazájukban? Édes Jó Istenem? Miért? …azokért az uzsora kamatos Hitelszerződések miatt? Te, Jó Istenem! Segíts minden Jelzáloghitelest! – Barbi