ZETApress

hírportál

Jövő héten indul a munka a szakértői bizottságokban

Jövő héten kezdi el a munkát az a három szakértői vizsgálóbizottság, amely a lakossági pénzügyi szolgáltatások, a kiskereskedelem és a vezetékes energiaellátás (villamos energia, földgáz, távhő) piacáról készít elemzést a kormány számára. A független szakértőkből álló testületek tagjai nem kapnak díjazást munkájukért. Minderről mai ülésén döntött a kormány, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Az új, sikeres és igazságosabb Magyarország felépítése valamennyi magyar ember közös ügye, amelyben a politikusok mellett jut feladat az országért tenni akaróknak is. A kormány nyitott azoknak a szakembereknek a javaslataira is, akik az elmúlt években megszerzett tapasztalataik birtokában ki szeretnék venni a maguk részét ebben a munkában – a nélkül, hogy ezért fizetést kérnének. A kormány intézményes kereteket is biztosít a munkához, ezért kezdeményezte három szakértői vizsgálóbizottság létrehozását.

Magyarországon az emberek és a vállalkozások háromtucatnyi bank és több száz takarékszövetkezet szolgáltatásai közül válogathatnak. Szakértői vizsgálatok eredményei azonban arra utalnak, hogy bizonyos területeken ennek ellenére is korlátozott a verseny. A Lakossági Pénzügyi Szolgáltatásokat Vizsgáló Szakértői Bizottság feladata, hogy a hazai tapasztalatok és a nemzetközi, főleg uniós gyakorlat tükrében tárja fel és rendszerezze a problémákat, s ha van rá szükség, tegyen javaslatot esetleges intézkedésekre is. Az öttagú bizottság elnöke dr. Várhegyi Éva, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa.

A Kereskedelmi Tevékenységet Vizsgáló Szakértői Bizottságtól ehhez hasonló jelentést vár a kormány a kiskereskedelmi láncok beszállítóinak helyzetéről és a cégek beszerzési politikájáról. Ehhez elemzést is készít a bizottság az árképzés gyakorlatáról, valamint a fogyasztóvédelem lehetőségeiről és szerepéről. Az öttagú bizottság elnöke Hoffmann Istvánné, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézete Marketingkutatás és fogyasztói magatartás tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára.

A Vezetékes Energiaellátási Tevékenységet Vizsgáló Szakértői Bizottságtól kritikai áttekintést vár a kormány a vezetékes energiaellátás helyzetéről; illetve az árszabályozás, Magyarország energiafüggőségének és az ellátás biztonságának, valamint az európai uniós gyakorlatnak az elemzését, különös tekintettel a tényleges verseny és fogyasztóvédelem szempontjaira. A nyolctagú bizottság elnöke Vajda György gépészmérnök, nyugdíjas akadémikus.

A bizottságoknak ez év végéig kell javaslatot tenniük a szükséges kormányzati lépésekre és a vonatkozó jogi szabályozás esetleges felülvizsgálatára. A bizottságok működési feltételeiről a Miniszterelnöki Hivatal gondoskodik. A bizottságok tagjai díjazásban nem részesülnek, e minőségükben végzett munkájukkal kapcsolatban költségtérítésre tarthatnak igényt.

Szóljon hozzá!