ZETApress

hírportál

Célba ért a VIII. Coop Rallye

Államtitkár a volánnálBefejeződött az idei Coop Rallye, amelynek során újságírók és szakemberek Észak-Magyarország, a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl kiemelkedő élelmiszeripari és -kereskedelmi cégeit ismerhették meg. A 92 autó és az újságírókat szállító sajtóbuszok mintegy 700 kilométert tettek meg, 8 helyszínen megállva tájékozódtak a helyi vállalatok munkájáról, tevékenységéről.

Csepeli Lajos, a Co-op Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke a csütörtökön útra kelt eseményt értékelve kiemelte: a vásárlók egyre inkább keresik a minőségi magyar termékeket, amit az is mutat, hogy a Coop-üzletek polcain az áruk 80 százaléka magyar, és arányuk továbbra is növekvő tendenciát mutat. Ezért rendezik meg csaknem egy évtizede minden évben a Coop Rallyet, hogy a minőségi magyar termékek ismertségét növeljék a szakemberek és a sajtó képviselői körében.

Utalt arra: a Coop-boltok erőssége a friss áruk kínálata. A jövőben még inkább támaszkodni kívánnak a helyi kistermelőkre. A helyi ízeket ugyanis a vásárlók egyre inkább igénylik. Példaként hozta, hogy egy disznósajt ízesítése Szegeden egészen más, mint Győrben. Ezt pedig a Coop-boltoknak követniük kell. A rendezvény az igazgatósági elnök szerint elérte célját, a mostani országjárás helyszínein ugyanis olyan cégek mutatkoztak be, amelyeknek a termékei kiválóak és országosan is ismertek.

Közép-Dunántúlról Észak-alföldön

Mélységesen felháborít az az eset, amely Badacsonyban történt, 200 újabb szőlőtőkét vágtak ki ismeretlen tettesek egy ottani szőlőültetvényből, ez aljas cselekedet! ? mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Hajdúszoboszlón, a magyar élelmiszereket népszerűsítő VIII. Coop Rallye első napján. Közölte: az ügyben szeptember 6-án tettek feljelentést, a tapolcai rendőrkapitányság folytatja az ügyben a nyomozást. Hozzátette: a tőkék kivágása a Villa Sandahl ültetvényén történt, 200 értékes őstőkét vágtak ki.

Vandál pusztításHasonló eset történt 2012 augusztusában, ugyanitt 1500 rajnai rizling tőkét vágtak ki egyetlen éjszaka alatt a Szeremley Szabó László tulajdonában lévő Villa Sandahl Kft. ültetvényén. Ekkor a kár a becslés szerint mintegy másfél millió forintot tett ki. A tetteseket eddig nem sikerült megtalálni. A miniszter kijelentette: az elkövetők cselekedetükkel nemcsak a szőlőtőkékben tettek kárt, hanem ártottak Magyarország hírnevének is. Tettükkel a magyar borászat, a magyar vidék rossz hírét keltik, amikor a szőlőtőkéket tönkre teszik az ország egyik legszebb történelmi borvidékén ? fogalmazott a miniszter.

Jelezte: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felveszi az ügyben a kapcsolatot a belügyi szervekkel a hatékony nyomozás érdekében. A VM megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy milyen kártalanítás, kárenyhítésre van lehetőség. A miniszter közölte: már beszélt a szőlőültetvény felelős vezetőjével, akit szolidaritásáról biztosított, és tájékoztatta, hogy segítséget nyújt számukra a tárca. A miniszter szerint az eset nem maradhat következmények nélkül. Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy az ültetvény tulajdonosai, mind a szőlészet vezetője meg tudja szólítani a közvéleményt úgy, ahogyan azt ő tette az ügyben, és együtt tudnak gátat vetni az ilyen barbár cselekedeteknek.

Az eseményen ? elejétől a végéig ? résztvevő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hangsúlyozta, hogy a kormány céljaival megegyező célt szolgált a Coop Rallye, ő is ezért vált annak egyik szereplőjévé. Hozzátette, hogy a következő hasonló célú esemény lesz a magyar élelmiszerek nagyszabású seregszemléjére, az OMÉK, ahol szeptember 18-án, szerdától 22-én, vasárnapig várják az érdeklődőket a fővárosban. A hagyományos agrár árumustrán a magyar termékek legjavát lehet majd megismerni. Idén az OMÉK díszvendége Oroszország lesz, amely ígéretes piaca a magyar élelmiszereknek.

Szóljon hozzá!