ZETApress

hírportál

Moszkva város delegációja Magyarországon

Gilyán György, a keleti gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Valerij Ivanovics Kuzin, a Moszkvai Kormányzat Külgazdasági Bizottsága elnöke ma délelőtt aláírta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és Moszkva város közötti, a 2006-2007 évekre szóló munkaprogramot, amely azokat a konkrét elgondolásokat rögzíti, amelyeket a versenyszféra fogalmaz meg a Moszkva városával fejlesztendő gazdasági együttműködést illetően. Az aláírásra a moszkvai delegáció szeptember 19-e és 22-e közötti budapesti látogatásának lezárásaként került sor a Hotel Flamencóban.

A látogatáshoz kapcsolódóan az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. a FÁK Üzleti Klubbal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar – Orosz Tagozatával együttműködve szeptember kedden kétoldalú gazdasági fórumot, szerdán pedig kétoldalú üzleti tárgyalásokat szervezett Budapesten. A gazdasági fórumon harminc moszkvai és közel száz magyar cég és szervezet képviseltetette magát a pénzügyi szféra, az építőipar- és építőanyag-gyártás, közlekedés, gépgyártás, könnyűipar, vegyipar, gyógyszergyártás, energetika, idegenforgalom, közlekedés, valamint az élelmiszeripar területéről. Az orosz partnerek kétoldalú tárgyalásokon vettek részt többek között a Fővárosi Vízműveknél, a Hungarian Busnál, az Excel Csepelnél és a Rába Motornál.

Magyar-moszkvai gazdasági kapcsolatok

A Magyar Kormány célja, hogy megújítsa gazdasági kapcsolatait az egyes orosz régiókkal, valamint a kiépítendő gazdasági kapcsolatokban rejlő együttműködési tartalékokat minél jobban kihasználja. Ennek megfelelően a magyar EU csatlakozást követően Magyarország megújítja orosz régiókkal kötött együttműködési megállapodásokat, és projektszerűen építi ki a gazdasági kapcsolatokat. Idén már számos regionális delegáció látogatott Magyarországra Tambov, Uljanovszk, Sztavropol, Vologda és Cseljabinszk megyékből.

Moszkva város önkormányzatával 1995. január 2-án kötött gazdasági együttműködési megállapodás hatálya lejárt és tartalmában is elavult. A magyar EU csatlakozás követelményeit is figyelembe véve 2006. március 7-én egy új típusú dokumentumot írt alá a tárca A GKM és Moszkva város Önkormányzata között, a gazdasági valamint az ipari és műszaki-tudományos együttműködésről szóló Memorandum címmel, és aláírták a közös Munkacsoport ügyrendjét is. Megállapodtak abban is, hogy jövőre Moszkvában kerül sor a mostanihoz hasonló találkozásra.

Az elmúlt évek átlagát tekintve a teljes magyar – orosz külkereskedelmi forgalom évi mintegy 10-12 %-a Moszkva városával realizálódik. A magyar export tekintetében az orosz főváros meghatározó szerepe még jelentősebb. Az összes Oroszországba irányuló magyar kivitel növekvő hányada, tavaly már mintegy fele Moszkván keresztül realizálódik. Ez akkor is fontos körülmény, ha ismert, hogy a Moszkvában vámkezelt áru egy jelentős részét nem a fővárosban használják fel, hanem innen terítik Oroszország többi régiója felé.

Tavaly 721 millió USD volt a magyar-moszkvai áruforgalom, ebből export 660 millió USD, import 61 millió USD. A magyar kivitel növekedése tavaly 86 %, importunké 12 %. Moszkva elmúlt évi külkereskedelmi forgalmának 1,7 %-a bonyolódott le Magyarországgal, az előző évi 1,2 %-kal szemben. 2006. első félévben a magyar export 431 millió USD-t, az import pedig 15 millió USD-t tett ki. Az idei áruforgalom jelentősen emelkedő magyar aktívum mellett meghaladhatja az egymilliárd USD-t.

A magyar export vezető termékcsoportjai: gyógyszerek és gyógyszerészeti készítmények (65,5 %), papíráruk (5,6 %), élelmiszer és konzerv (6 %), takarmányok (3,5 %), számítástechnikai eszközök (2,3 %), közlekedési eszközök (2,3%). 2005-ben a magyar behozatal több mint 82 %-a nukleáris fűtőelem, ezeket követik – jóval kisebb részesedéssel – a petrolkémiai és vegyipari, a nyomdaipari termékek, az elektromos gépek és berendezések, kábelek, optikai műszerek.

A teljes magyar-orosz áruforgalom szaldóhelyzetével ellentétben a magyar-moszkvai külkereskedelmi forgalomban évek óta a magyar aktívum a jellemző. Moszkvai viszonylatban a magyar kivitel és a magyar behozatal 2005 évi 11:1 arányban regisztrált eredményeként a pozitív szaldó csaknem hatszázmillió USD. Kérdésünkre a magyar kormánybiztos elmondta, hogy Magyar Kereskedelmi Ház létrehozását tervezik a közeljövőben, Moszkvában, mely mindkét ország üzletembereinek gyümölcsöző kapcsolatokat eredményezhet.

Szóljon hozzá!