ZETApress

hírportál

Uniós vidékfejlesztés

Balázs és DánielEgyüttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a vidéki gazdaság és társadalom fejlődése támogatásának érdekében. Közös munkacsoportot hoznak létre a támogatások igénybevételének az elősegítésére ? tudatta Pók Zille kommunikációs osztályvezető.

Nagy előrelépést jelent az együttműködés a jelenleg 350 ezer tagot számláló Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az ESZA Nonprofit Kft. között, hiszen a két szervezet a 2014-2020-as ciklus során kiosztandó támogatások összehangolásán dolgozik. A két szervezet közötti megállapodás közel négyszázezer vidéki vállalkozás uniós támogatása érdekében köttetett. A kooperáció lényege, hogy a vidéki vállalkozások fejlesztését célzó pályáztatás egykapus lesz, a Kamara 500 fős tanácsadói hálózatot hoz létre, akik szakmai segítséget nyújtanak a vidéki vállalkozások számára a pályázatírásban.

Az ESZA Nonprofit Kft. pedig széleskörű képzésben részesíti a tanácsadókat, hogy a lehető legmélyebb tudás birtokában láthassák el feladatukat. Az együttműködés másik fontos pillére, hogy a pályázati források tervezése során a NAK és az ESZA szakemberei közösen képviselik a vidéki vállalkozások érdekeit, hogy a lehető leghatékonyabban szabhassák a fejlesztési igényekhez a pályázatokat.

Az együttműködés aláírásakor Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta, kiemelten fontos, hogy az EMVA (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) források mellett az ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) és az ESZA (Európai Szociális Alap) támogatásaihoz is hozzájussanak a kamarai tagok. Bene Dániel, az ESZA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a főként egészségügyi, oktatási és szociális célú pályázatokat kezelő szervezet számára kiemelten fontos a Leghátrányosabb Helyzetű (LHH) Kistérségek komplex fejlesztése a felzárkóztatás érdekében. ? A vidéket más szemléletben kell megközelíteni ? mondta Bene Dániel, aki szerint a közös munka gyümölcse a gyorsabb és hatékonyabb forrásfelhasználás lesz, amely komoly fejlődési lehetőséget jelent a magyar vidék számára.

Szóljon hozzá!