ZETApress

hírportál

Dinnye az Intersparban

IntersparA magyar dinnye promóciója délelőtt a pesti oldal után az újbudai Allee-bevásárlóközpontban található Interspar üzletben folytatódott, ahol a vásárlók 89 forintos kilónkénti áron vehetik meg a gyümölcsöt. Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint sok érv szól amellett, hogy a magyar emberek Magyarországon termelt görögdinnyét fogyasszanak.

Szerinte a legmeggyőzőbb érv, ha valaki megkóstolja ezt a gyümölcsöt. A belföldön termelt görögdinnye ugyanis jó minőségű, harmonikus ízvilágú, magas cukortartalmú, jó termőhelyi adottságú területen termett, friss gyümölcs. A VM 2011-ben ? egyetértve a termelőkkel és a szakmaközi szervezettel ? kezdeményezte a nemzeti dinnyefórum létrehozását, hogy megállítsa az utóbbi tíz év negatív tendenciáit, a termőterület és a megtermelt árumennyiség csökkenését. A minőségi garancia és a kereskedői regisztráció eredményeként az idén már 5650 hektáron termesztenek dinnyét, ami értékelhető eredmény, hiszen a korábbi tízezer hektáros termőterület az utóbbi években ötezer hektár alá csökkent.

Az államtitkár emlékeztetett: a görögdinnye-termelésével az országban mintegy 10-12 ezren foglalkoznak, összességében pedig ? a forgalmazást és a kereskedelmet is figyelembe véve ? 25 ezer embernek ad munkát az ágazat. Aláhúzta: a termelés növekedése munkahelyek megvédését és újak teremtését jelenti vidéken. Az ágazat fejlődését segítheti az is, hogy a kertészeti ágazat szereplői ? idetartoznak a dinnyetermelők is ? egy július végén megjelent minisztériumi rendelet alapján, a forrás kimerüléséig, augusztus 15-től pályázhatnak az ágazat műszaki, technológiai szintjét növelő beruházások támogatásárra. A beruházások költségének maximum 35 százalékát kaphatják meg az igénylők. A rendelkezésre álló támogatás összege 24 milliárd forint.

Saltzer Kornél ügyvezető igazgató arról beszélt: a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. most több mint 80 helyen kínál a vásárlóknak magyar görögdinnyét. Megítélése szerint az idei termés jó minőségű: vékony héjú és nagyon édes a magyar dinnye. A múlt évben a Spar Magyarország 230 vagon, mintegy 2400 tonna magyar dinnyét értékesített. Az idén időarányosan már mintegy 40 százalékkal nagyobb mennyiséget adtak el a Spar üzletekben, így a teljes szezonban 300-310 vagon magyar dinnye értékesítésére számíthatnak. Megjegyezte: a cég közvetlen kapcsolatban áll belföldi dinnyetermesztőkkel.

Simonka György, a magyar zöldség-gyümölcs termékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos utalt arra, hogy a magyarországi görögdinnye-szezon a közepén tart. Az ország egyik, a dinnyetermelésben meghatározó vidékén, a medgyesegyházi termőtájon napi 100-500 kamiont raknak meg görögdinnyével. Felhívta a figyelmet: aki magyar görögdinnyét vásárol, az biztos lehet abban, hogy a gyümölcs cukortartalma meghaladja a 10 százalékot. Úgy vélte, a magyar görögdinnye élvezeti értéke kitűnő.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke azt emelte ki: a harmadik éve tartódinnyepromóció bebizonyította azt, hogy egy jól szervezett kampánnyal, illetve programmal visszafordíthatóak a negatív folyamatok. Emlékeztetett: míg tíz-tizenkét éve Magyarország a harmadik görögdinnye-exportőr volt a világon, addig 2010-re elveszítette ezt a pozícióját. A most zajló programmal a korábbi kedvező helyzetet szeretnék visszaállítani. Megemlítette azt is, hogy a kedvező tapasztalatok alapján további termékeket is népszerűsíteni akarnak a VM támogatásával, többek között a meggyet, a kajszit, a paprikát, az almát. De szerinte ez kiterjeszthető akár az ágazat teljes termékkörére is.

Szóljon hozzá!