ZETApress

hírportál

NER300-ra pályázunk

NER300Két pályázatot nyújtott be Magyarország a NER300 programban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) július 3-án, múlt szerdán megküldte a NER300 program második pályázati felhívására kiválasztott magyar projekteket az Európai Beruházási Banknak ? tudatta az NFM Kommunikáció.

A NER300 program olyan innovatív projekteket támogat uniós forrásokból, amelyek a leghatékonyabban szolgálják a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére alkalmas technológiák fejlesztését és piacképessé tételét. E körbe tartoznak egyebek mellett a szén-dioxid környezetvédelmi szempontból biztonságos leválasztását és geológiai tárolását, a megújuló energiaforrások hasznosítását vagy az intelligens hálózatok fejlesztését célzó beruházások is.

A programra tagállamonként csak korlátozott számban lehet pályázatot benyújtani az Európai Bizottság (EB) és az Európai Beruházási Bank (EIB) felé. Az NFM a magyar projektek eredményes részvétele érdekében áprilisban konzultációs napot tartott az érdeklődők számára. A tárca a program hazai koordinátoraként végezte el a magyarországi előminősítést. A felhívásra beérkezett projektötletek részletes szakmai értékelését és bírálatát követően választotta ki a továbbjutó fejlesztési javaslatokat. Az NFM segítséget nyújtott a pályázati dokumentációk pontosításához, véglegesítéséhez is.

Az előminősítési pályázat eredményeként az Earth Energy Hungary Kft. (geoplutonikus erőmű) és a GREEN-IDS Technology Kft. (bioenergiát hasznosító üzem) pályázatát nyújtották be az EB-hoz és az EIB-hoz. A két európai intézmény a projektgazdákkal folyamatosan konzultálva jövő tavaszig elkészíti az alapos technikai-pénzügyi megvalósíthatósági elemzéseket. A NER300 program nyertes projektjeiről szóló döntést várhatóan 2014. szeptember 3-án teszi közzé az Európai Bizottság.

Az előző NER300 kiírás jelentős magyar sikerrel zárult: tavaly decemberben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai közreműködésével benyújtott hazai projekt 39,3 millió euró (mintegy 12 milliárd forint) támogatást nyert. Az EU-FIRE Kft. és a Mannvit Kft. által alapított EU-FIRE EGS Hungary Konzorcium új típusú geotermikus erőműve az alföldi régióban épülhet meg.

Szóljon hozzá!